Hem | Blogg | Galleri | Länkar | Om mig | Logga in

Akvarium i väggen, fortsättningen...

Många undrar säkert vad som hände med akvarium i väggen projektet och jag tänkte att det är dags att uppdatera er på vad som har skett. Den senaste bilden från projektet publicerade jag i mars i våras och det är denna bild som ni kan se till vänster. Sedan hände det lite saker, vi fick våran lilla dotter Julia, sedan kom sommaren och med den kom nya strapatser och utomhus projekt. Allt detta gjorde att jag valde att ta en paus från projeket, samtidigt som pausen gav tid till eftertanke. Många problem som jag hade med akvariemöbeln har jag nu med tiden funnit lösningar till som är betydligt enklare att genomföra än det jag hade från början, så det var verkligen en väl vald paus. Vi hade heller inte något större behov av att färdigställa just det rummet under sommarhalvåret så det gjorde inte så mycket att rummet stod oklart.

En av det mindre puckarna som jag funderade mycket på under sommarhalvåret var, vart jag skulle få tag i en snygg bred (helst svartbrun) ram, som skulle sitta runt "akvarie"-hålet i vardagsrummet. Detta problem fick dock en helt oväntad vändning och lösningen visade sig dessutom vara ganska billig. IKEA hade lösningen, för där sprang vi helt otippat på en Hemnes spegel med snygg klassisk bred och svartbrun ram. Men skulle den passa, ja måtten var helt perfekta spegeln var 150x60cm och ramen var lite bredare, alltså helt perfekt då akvariet (och hålet) är 150x60cm. Dessutom var spegeln bara skruvad på ramen så det var lätt att skruva bort den och hänga den runt hålet i väggen. Det blev riktigt snyggt!

Från och med oktober ungefär fortsatte sedan arbetet med att färdigställa hela akvariemöbeln, överdelen behövde lite mindre justeringar och alla skåpsluckor skulle sättas upp. Innertaket behövde även tätas och målas och ny kraftigare krokar i taken för lysrörsrampen behövde sättas upp. Täcksidorna skruvades sedan på plats, dock bara på ena sidan så att det går lätt att lyfta upp akvariet på bänken och sedan justera den tills att den står på helt rätt plats. Marginalen mellan täcksidorna och akvariet är ungefär 5 mm på varje sida. Och det går åt i trähus där allt inte är helt i lod överallt. Ni ser själva på bilderna att akvariemöbeln börjar se mer och mer klar ut.

Nu i november har det varit mycket finsnickeri arbete med lister, håltagning för slangar, m.m. och nu är akvariebänken mer klart än någonsin. Så nu i helgen (21 nov.) skall akvariet lyftas upp på bänken för sista gången, det skall bli mycket spännande och man kan nu verkligen börja ana slutresultatet av allt arbete. Akvariet i sig är ett 540l helglasakvarium med svartsilikon nyköpt på Fyra tassar i Linköping.

Inlagd: 2009-11-20 | 11:01:25

Kommentarer


Den 2009-11-24, kl 14:23:04 skriver Pny

Kul projekt! Såg i galleriet att du gjort likadana stöttor i din krypgrund som jag har... ;-)

Svar:
Hehe, ja man kan väl säga att jag inspirerades av dina stöttor! De såg ju så välgjorda och robusta ut så jag gjorde likdana... kan behövas i trähus med träreglar i golvet när man har tunga akvarium.
/Thomas 2009-11-24


Skriv kommentarer:
Namn:
E-post:
(Din e-postadress kommer inte visas på sidan)
URL:
(T.ex: http://www.adress.se)
Kod:
Upprepa koden i bilden ovan:
(Koden innehåller endast stora bokstäver från A-Z, 1-9)
 

Om Cookies | Skicka e-post RSS RSS flöde | | Copyright ©2007 - 2018 Thomas Nordh
Hosted by: