Hem | Blogg | Galleri | Länkar | Om mig | Logga in

Bloggen - 2008

Gott Nytt år - Vi ses 2009

Tack för det här året, jag hoppas ni precis som jag har haft ett intressant, härligt och underbart år med många trevliga minnen. Från året 2008 kommer jag bland annat att minnas våran första härliga sommaren i huset och alla små utflykter, bygget av en pergola, året då jag började bygga in ett akvarium i väggen och mycket, mycket annat... Nästa år bygger jag vidare och färdigställer akvariebänken, det kommer att bli riktigt spännande... :D

Så från mig till er alla ett riktigt Gott Nytt år - Vi ses 2009.

Inlagd: 2008-12-31 | 13:53:04

Status: Nu är det hål i väggen!

Nu under julledigheten har det inte blivit så mycket gjort på akvarieväggs projektet. Det mest av tiden har faktiskt gått åt till att umgås med släkt och vänner, vilket kan vara nog så roligt som att bygga akvariebänk. :D


Men hål i väggen blev det ändå innan julafton och å så grymt blev blir. Min vision om att det skall se ut som en tavla mot vardagsrummet kommer nog att gå i uppfyllelse. Nå väl hålet var där så kunde man för första gången se hur stort akvariet blir och på vilken höjd det kommer att stå. Den kommer ju ände stå 1 m upp från golvet, vilket är ganska högt så det kan nog blir lite bekymmer med att greja och arbeta i akvariet utan en pall eller något liknande. Men det får jag lösa senare, höjden är perfekt men tanke på tavel visionen.

Lite el har blivit installerad också, två vägguttag har blivit installerade ett i nederdelen och ett i överdelen av bänken. Vägguttaget i nederdelen kommer att användas till ytterfilter, CO2 m.m. och uttaget till överdelen kommer att användas till belysningen. En väggskiva har också kommit på plats...

Inlagd: 2008-12-29 | 20:08:43

Mellan julklappar och julmys, blir det lite snickeri pyssel

Det går lite framåt på akvariebänksbygget, stommen börjar mer och mer ta form och rummet i sig ser mer och mer klart ut. Det enda som fattas i själv rummet är lister vid både golv och tak, men det skall köpas in på fredag. Vad det gäller nedredelen av akvariebänken/möbeln så är reglarna så gått som på plats, jag har använt både 45x70 och 45x95 reglar. 45x95 reglarna är placerade på hörnen och 45x70 reglarna i mitten av bänken.

Ovan kan ni se hur gångjärnen är fästa på reglarna, första bilden visar en regel framifrån och ni kan se att jag har placerat gångjärnet på en spånskiva från den gamla garderoben som stod i rummet tidigare. Detta för att få exakt rätt avstånd från kanten av bänken (19 mm), samt att de färdig borrade hålen i spånskivan kunde återanvändas och gör att gångjärnet även hamnar på rätt avstånd på djupet. På grund av denna design har jag varit tvungen att såga ur reglarna lite för att få plats med gångjärnet, därför har jag använt 45x95 på kanterna istället för 45x70, det blir helt enkelt mer regel över som kan bära upp akvariet.

Som jag berättade om i tidigare inlägg så hade jag bara 1 mm tillgodo mellan spånskivan i botten och ovan liggande bjälke när gångjärnen var fästa på reglarna. En konsekvens av detta blev att jag var tvungen att såga bort en liten bit ur både bjälken och spånskivan för att gångjärnen skall få plats i stängt läge, ni kan själv ser hur det blev på det två sista bilderna ovan.

Inlagd: 2008-12-16 | 22:47:57

Ãverdelen av stommen nästan klar...

Den senaste veckan har överdelen av stommen börjat ta form och nu kan man verkligen ana vilket monster till akvariemöbel det kommer att bli. Just nu ser det ut som det kommer bli riktigt bra, men det är en hel del pyssel med att få det både lodrätt och vågrätt. Varken bjälkarna i taket eller väggen är direkt raka så man måste kompensera lite här och var, några millimeter här och någon centimeter där.

I de två första bilderna kan ni se ena hörnet av överdelen på stommen, hörnbiten är fastbultad i innertaksbjälken men två 12 cm:s M10 bultar, så den skall nu nog palla med ganska mycket vikt. Tanken är att hela överdelen i princip skall kunna hänga i bara hörnen, i verkligheten kommer även väggen belastas till vis del. Skåpsluckor, täcksidor, akvariebelysning m.m. blir ganska tungt så man vill ju inte att det skall bli rangligt eller ostabilt, så jag hoppas min lösning skall fungera. Just nu känns det faktiskt väldigt stabilt, hoppas det fortsätter vara det även när luckorna kommer upp.

Det övriga bilderna visar i princip fortsättningen på bygget, många vinkeljärn blir det kan man säga! På den sista bilden har jag även fått dit främre övre bjälken och på den sitter även 4 gångjärn. På denna bjälke skall jag sätta en stor lucka (bestående av 3 mindre IKEA Nexus luckor, för att matcha nederdelen av möbeln) som man kommer kunna öppna för att komma åt akvariet och akvariebelysningen.

Nästa steg är nu att sätta färdigt taket för nu vet jag var jag kan sätta takplattorna och jag behöver heller inte komma åt ovan innertaket. Så fortsättning följer helt enkelt...

Inlagd: 2008-12-09 | 23:07:37

Akvariet och IKEA luckorna levererade...

I förra veckan beställde jag till sist även akvariet (helglas) på 540 liter, med standardmåtten 150x60x60 cm. Fick ett riktigt bra pris på 3500 kr inkl. täckglas på Fyra tassar i Linköping. Då är ändå glaset 10 mm tjockt på sidorna och 12 mm tjockt i botten. Riktigt bra! Jag hämtade akvariet i fredags och det står nu hemma på en madrass i väntan på att akvariebänken skall bli färdig. Tyvärr har jag inte några bilder på akvariet ännu, men det kommer!

Mina beställda luckor och täcksidor från IKEA som jag skall använda till akvariebänken kom även de i förra veckan, precis som planerat. Den 27 oktober stod de utanför dörren när man kom hem från jobbet, precis som enligt IKEA:s planerade leverans datum. I och med det kunde jag för första gången se om min ritning stämde överens med verkligheten och det gjorde den... nästan! Ett problem var att de urfrästa hålen i luckorna till gångjärnen, satt mycket närmare kanterna än vad jag hade räknat med. Efter lite noggranna mätningar så visade det säg att jag endast hade 1 mm tillgodo mellan spånskivan i botten och den ovanliggande bjälken. Så nu är det precision på hög nivå som krävs... hehe :)

Inlagd: 2008-12-02 | 10:20:38

Helgens arbete: Tapetsering och akvariebänks slipning

Här har ni helgens arbete i bilder, jag och tjejen började helgen med att tapetsera upp den tapet vi valt för rummets fondvägg, det är den vägg som är på motsatta sidan om akvariebänkensväggen. Det var riktigt skönt att bli av med den där ruskigt fula rosa färgen och ersätta den med lite mer moderna neutrala färger. Jag och tjejen är väldigt nöjda med resultatet och jag hoppas inte tapeten är allt för störande som bakgrund till akvariet senare när man väl ser igenom den! Eller vad tror ni?

Nästa del i helgens arbete var mer koncentrerat kring akvariebänken eller mer specifikt grundstommen till den. För det visade sig att väggsockeln inte var riktigt vågrät när jag skulle sätta dit bottenplattan på stommen. Golvet var som tur var vågrätt så min del av bänkstommen var redan plant, men inte väggsockeln... :-/ Så jag fick lägg en hel del arbete på att slipa, fila och "mikro" såga ner sockeln för att få den helt plan. Och resultatet ser ni ovan, det blev ganska plant eller hur? :)
När väl bottenplattan var på plats så kunde jag börja såga av väggbjälkarna. Och där fick jag nytta av att jag redan hade sågat till bärstolparna till bänken, då de kunde fungera som en perfekt mall vid avsågningen av väggbjälkarna. Det gäller ju att även få dem helt vågräta. Och vågrätt blev det, mycket bra blev det måste jag få säga... Nästa steg är nu att börja skruva ihop bärstolparna till under delen av bänken och få det helt lodräta samt börja med överdelen.

Inlagd: 2008-11-24 | 22:51:27

PHP: highlight_string(string $str)

Jag har haft lite fundering på sistone över hur man kan syntax highlighta kod i inläggen här på bloggen. När jag senast skrev om mail-funktionen slog det mig att php-koden i inlägget inte alls blev särskilt snyggt i kursiv stil, så jag har nu undersökt vilka möjligheter det finns att highlighta koden.

Och i det fantastiskt trevliga språket PHP finns så klart färdiga funktioner för det mesta; funktionen highlight_string gör jobbet enkelt, man bara skickar in en sträng med php-koden som man vill få highlightad (schyst svengelska...) och ut kommer highlightad php-kod i html format, väldigt enkelt!

Det finns dock en hake! Funktionen highlight_string skriver direkt in i den interna utskrifts bufferten vilket gör att om man använder funktionen ob_start() för att buffra all utskrift data så kan data hamna i fel ordning. Detta hände såklart mig efter som jag använder ob_start funktionen, det finns dock en ganska enkel lösning som ni kan se ett exemplet på nedan. Det är att anropa ob_start ytterligare en gång innan man anropar highlight_string och efter anropet hämta data från den ny skapade bufferten och spara den i en sträng för att senare skicka strängen för utskrift, se nedan:

<?php
function TextToHtml($Text)
{
  
// Do some stuff
  // ...
  // and get the code

  
ob_start();  // Create a new output buffer
  
highlight_string($Code);
  
$HighlightedCode=ob_get_contents(); // Get the highlighted code
  
ob_end_clean(); // Clean the newly created buffer

  
$TheHtmlText .= $HighlightedCode;
  return 
$TheHtmlText;
}

ob_start();
echo(
"Before call to TextToHtml\n");
$HTMLCode TextToHtml($Text);
echo(
"After call to TextToHtml\n");
echo(
$HTMLCode);
ob_end_flush();

// Output should be:
// Before call to TextToHtml
// After call to TextToHtml <= Because we have used a new output buffer
// Then the $HTMLCode with the highlighted php code
?>

SÃ¥ vad tycks ganska snygg highlightad kod va?

Inlagd: 2008-11-20 | 22:52:55

Lite mer uppstyrd blogg

För ett par månader sedan så fixade jag till en ny funktion på bloggen som gör att man kan sortera blogginlägg efter kategorier. "Jaja ,bas funktionalitet som finns på alla andra bloggar", tänker ni säkert då. Och visst är det så, men det är inte så lätt att få med allt från början när man har hackat ihop hela bloggen själv :-P. I vilket fall har jag den nu styrt upp kategorierna och renodlat dem. Så jag hoppas att det från och med nu nu skall vara lättare att hitta det man är intresserade av.

Dessutom kommer jag vara mycket mer restriktiv med att skapa nya kategorier, kanske behöver jag slå ihop några ytterligare kategorier innan det känns bra!

Inlagd: 2008-11-19 | 08:58:41

Progress report

Renovering och akvariebänksbygget har gått så pass långt nu, att jag beställt luckorna till akvariebänken. Fattas bara att beställa själva akvariet också, 540 liter ska det ju bli. Luckor och täcksidorna har jag beställt från IKEA:s köksavdelning och det gick tydligen inte att hämta ut själv! Nej, utan man är tvungen (?!) att välja hemleverans för en smärre kostnad av FEMHUNDRA riksdaler! Det kändes inte så roligt när man väl stod där och skulle beställa luckorna, jag hade förväntat mig att kunna hämta ut dem själv från hämtlagret. Men det gick tydligen inte, lite tråkigt...

Följande luckor m.m. till akvariebänken är nu beställda i alla fall:
Nederdelen av akvariemöbeln
1 st PERFEKT Nexus Täcksida Brunsvart 217x60cm (1x400 kr)
1 st PERFEKT NEXUS Krönlist Brunsvart 220x6cm (1x225 kr)
3 st NEXUS Dörr Brunsvart 50x92cm (3x260kr)
Subtotalt: 1405 kr

Ãverdelen av akvariemöbeln
1 st PERFEKT Nexus Täcksida Brunsvart 195x60cm (1x295 kr)
1 st PERFEKT NEXUS Krönlist Brunsvart 220x6cm (1x225 kr)
3 st NEXUS Dörr Brunsvart 50x70cm (3x205kr)
Subtotalt: 1135 kr

Totalt: 2540 kr (+ Frakt 495 kr)
Beräknad leverans: 27 november

Tanken med täcksidorna är att dessa skall kapas av på mitten ungefär och kortsidan av täcksidan med tvärsnittet skall väntas nedåt för nederdelen och uppåt för överdelen, så att tvärsnittet ej syns!

Utöver själva akvariebänksbygget så är rummet nu färdig spacklat, slipat och målat en gång, men det behöver målas en gång till. Dessutom är en tapen beställd som skall sitta på väggen mitt emot akvariet och akvariebänken.

Inlagd: 2008-11-18 | 13:12:47

Det går sakta framåt...

Den sista tiden har det gått sakta framåt med akvariebänksbygget. I början av veckan stod jag inför ett nytt problemet. Jag behövde såga upp delar av laminatgolvet utan att förstöra det alltför mycket och jag ville heller inte såga igenom det och förstöra råspånskivegolvet under. En cirkelsåg skulle man eventuellt kunna använda, men det skulle vara svårt att såga snygga hörn med den eller komma åt och såga inmot väggen.

Så det fick bli ett nytt verktyg, för att knäcka den här nöten. Ett multiverktyg (PMF 180 E Multi) från Bosch visade sig vara helt perfekt för jobbet. Ett mycket trevligt verktyg som ger en god precision och som jag kommer ha mycket nytta av framöver. Så när väl laminat golvet var bortsågat kunde jag börja sätta upp bänkstommen, jag hann även med att dra lite el till en blivande elkontakt som skall sitt inuti bänken, för t.ex. ytterfilter m.m.

Inlagd: 2008-11-09 | 22:37:02

PHP: mail()

Ibland är vissa saker enklare än vad man tror. Jag har flera gånger funderat över hur man skulle kunna skicka mejl direkt från webbservern med hjälp av t.ex. PHP, men jag har aldrig tagit mig tid till att undersöka saken, för än häromdagen. Då bläddrade jag i referens manualen för PHP och där hittar jag ganska snart funktionen mail(). Min första tanke var "Va?! Bara en funktion, ett anrop⦠Nej, det kan inte vara så enkelt!", men det visade sig var precis så enkelt, allt som behövs för att skicka ett mejl med PHP var ett enkelt anrop till funktionen mail(). Enda förutsättningen är att konfigurations filen php.ini är korrekt uppsatt (med mejlservrar m.m.) och det hade min webbhotellsleverantör redan gjort åt mig. :-D

Här är lite PHP-kod som skickar ett html-mejl med hjälp av funktionen mail():
<?php
$message 
'
<html>
<head>
  <title>Mail title</title>
</head>
<body>
  <p>Hi!</p>
  <p>Your message…</p>
  <p>Best regards,<br />Your name</p>
</body>
</html>
'
;

$headers  'MIME-Version: 1.0' "\r\n";
$headers .= 'Content-type: text/html; charset=iso-8859-1' "\r\n";
$headers .= 'From: name <name@domain.com>' "\r\n";
$headers .= 'X-Mailer: PHP/' phpversion();

mail('to@domain.com''Mail title'$message$headers);
?>

Inlagd: 2008-11-05 | 14:32:29

Renoveringen fortskrider...

Bara för att jag inte skriver blogginlägg betyder inte det att jag ligger på latsidan... här är en del bilder på vad som händer på renovering fronten och akvariebänksbygget. Projektstatus just nu är att det är hål i halva väggen där akvariebänken skall stå och innertaket i rummet börjar komma på plats.

På sista bilden kan ni se en spännande detalj även om det kanske är svårt att se, men där har ritat ett streck på de tre väggreglarna i den höjd som akvariet kommer att stå på bänken, en meter över golvet. På samma bild kan ni även se att jag spikat upp ett snöre från taket, det är hörnet på akvariebänksmöbeln, exakt 52 cm från väggsockeln.

Inlagd: 2008-10-27 | 21:54:56

Nya RC prylar

I förra veckan beställde jag lite nya RC prylar från Mirco Flight Tec (MFT). Bland annat en temperatursensor till min e-STATION 301DX laddare för att kunna stänga av laddningen om batteritemperaturen skulle bli för hög. Perfekt vid laddning av NiMH batterier då det kan bli riktigt varma när man krämar på lite ström.

Men den mest spännande prylen som jag beställde var nog en två-i-ett mätare, e-STATION Two-Meter, som är både en effektmätare (W) och en batterispänningmätare (V) på enskilda celler och dessutom har den en inbyggd balanserare för LiPo batterier. Och en balanserare var något jag verkligen behövde, som ni kan se i bilden ovan så var mitt LiPo batteri med 3 celler väldigt obalanserad då en av cellerna hade mycket lägre spänningen än det andra två. En mycket trevlig "feature" med e-STATION Two-Meter var att man kunde koppla in batteriet direkt utan att behöva koppla in laddaren, den tar ström direkt från batteriet samtidigt som den balanserar, helt suveränt!

Här kommer lite fakta om e-STATION Two-Meter:
Batterier: LiPo, Lilo, LiFe
Inspänning: Max 60V
Max ström (Effektmätaren): 100A
Max urladdningsström (Balanseraren): 150-200mA
Min driftspänning: 7.2V
Strömförbrukning: 20mA
Dimensioner: 100 x 60 x 23 mm
Manualen finns att ladda ner här: http://www.bantamtek.com/Manual/TWOMETER%20English.pdf.

Inlagd: 2008-10-13 | 22:51:12

Akvariebänks bygget går vidare

Så där, det var dags att uppdatera er på akvariebänks bygget, just nu känns det mest som renoverings projekt då jag inte kommit till själva bänkbygget. Men ni kan ändå se att något händer på bilderna...

Där garderoben står skall ungefär akvariebänken och akvariet stå och som är mot vardagsrummet, i den väggen skall jag göra hål i för akvariet. Garderoben på bilden är ganska exakt 120 cm bred så akvariet och bänken kommer att bli lite bredare då den är 150 cm. Så ni kan nog föreställa er ungefär hur det kommer att se ut när det blir klart...

Som ni ser så har även innertaket rykt, då det var både tråkigt och höll på att rasa in (glasfiber plattor som var häftade!!). Jag blev lite orolig för att elen i taket gick igenom väggen där jag skulle göra hål för akvariet, men jag har konstaterat här om dagen att så är nog inte fallet, så det är bara att såga upp. Nästa steg i renoveringen är att sätt dit nytt innertak samt börja spackla och tapetsera väggarna.

Inlagd: 2008-10-07 | 18:55:32

En ny funktion

Jag har lagd in en ny funktion här på bloggen, till höger i navigeringsmeny finns nu kategorier. Här kan man välja att filtrera fram alla blogginlägg inom varje specifik kategori. Jag tänkte köra det på prov en tag framöver, ser jag att det verkar användbart får funktionen vara kvar. Jag är lite osäker på om jag verkligen skall använda länkar för att filtrera, funderade på om man kunde använda en "drop-down" lista istället?

Inlagd: 2008-09-24 | 08:03:27

Arbete under jord...

Helgens arbete på "akvariemöbel byggar projektet" bestod delvis av att vara under jord. Inte helt kanske men till viss del, jag har nu satt upp stöttor i torpargrunden under huset så att husets golvbjälkar skall få lite stöd när 540 liters akvariumet med tillbehör hamnar på golvet. Det lär ju ändå bli bortåt 750 kg när allt står på plats och golvet är lite svajigt idag så jag hoppas att stöttorna hjälper. Det blev ett riktigt tempel där under, får se om det visar sig bli "the holy grail" när bygget står klart. :D

Stöttorna är byggda av 45 x 95 mm reglar som jag har bultat ihop. Designen av stöttorna är knyckt från Peter Nyman (PNY), som förstärkte upp sin grund för sitt 980 liters akvarium för lite mer än ett halvår sedan. Dock har jag själv ändrat lite på stöttorna men konstruktionen är den samma. Här är en direkt länk till Peters blogginlägg kring förstärkningsarbetet: http://www.pny.se/akvariedagbok/akvariedagbok50.php#Januari27

Inlagd: 2008-09-22 | 08:21:03

Designen av akvariemöbeln...

...är nästan klar! Jag har gjort en 3D modell av akvariemöbeln, för att se hur den kommer att se ut när den stÃ¥r klar och om det verkligen gÃ¥r att bygga den med de korrekta mÃ¥tten pÃ¥ rummet. Det visade sig vara en riktigt bra övning dÃ¥ jag insätt mÃ¥nga tankemissar, det blev sÃ¥ mycket enklare i 3D. De slutgiltiga mÃ¥tten pÃ¥ akvariet blir 150x60x60 cm (LxBxH) vilket är 540 liter och det tror jag blir alldeles lagom stort. Dock kvarstÃ¥r ett par frÃ¥getecken runt möbeln, bland annat är jag osäker pÃ¥ om jag verkligen skall ha en överdel pÃ¥ akvariet. Det känns som om det kan blir bÃ¥de svÃ¥rbyggt och tungt. Fördelen med en hel överdel är i alla fall att man gömmer undan belysningen och armaturen, samt att det ser ut som en hel möbel frÃ¥n golv till tak. SÃ¥ det finns lite mer att tänka pÃ¥ härâ¦

När jag designade bänken utgick jag från att jag skulle köpa dörrar och luckor från IKEA, då dessa är både billiga, snygga och lätta att arbeta med. Några snabba sökningar på IKEA:s webbplats ledde mig fram till deras kökssystem PERFEKT och där hittade jag NEXUS dörrar som jag skulle kunna använda. Några fördelar med dessa är att det finns i många storlekar (inte alla modeller som har alla olika storlekar), det är klarlackade (snyggt!), finns i 4 olika färger och dessutom var de inte speciellt dyra.
Dörrarna finns här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70101878

Vad det gäller färg på dörrarna tycker jag nog brun eller svartbrun är snyggast och jag har renderat bilden på akvariemöbeln ovan med svartbruna dörrar, så där ser ni direkt resultatet. Här har ni ett prisexempel på vad alla IKEA dörrar med tillbehör kommer att kosta om man skulle bygga akvariemöbeln på bilden.

Nederdelen av akvariemöbeln
1 st PERFEKT Nexus Täcksida Brunsvart 217x60cm (1x400 kr)
1 st PERFEKT NEXUS Krönlist Brunsvart 220x6cm (1x225 kr)
3 st NEXUS Dörr Brunsvart 50x92cm (3x260kr)
Subtotalt: 1405 kr

Ãverdelen av akvariemöbeln
1 st PERFEKT Nexus Täcksida Brunsvart 195x60cm (1x295 kr)
1 st PERFEKT NEXUS Krönlist Brunsvart 220x6cm (1x225 kr)
3 st NEXUS Dörr Brunsvart 50x70cm (3x205kr)
Subtotalt: 1135 kr

Totalt pris: 2540 kr

Inlagd: 2008-09-14 | 22:06:27

Ett år har gått...

... sedan jag startade Sequoias.se och den här bloggen. Jag har insätt att det är ganska svårt att ibland hitta vettiga saker att skriva om. Samtidigt som det ibland finns hur mycket som helst man skulle kunna skriva om, men är helt "out of scope" för den här bloggen. Man måste nästan ha ett pågående projekt/hobby som man skriver om för att det skall bli vettigt i längden.

Ska jag vara självkritisk så har jag stundtals varit alldeles för slö för att blogga och prioriterat andra "viktigare" saker istället. Så jag måste verkligen skärpa mig och skriva fler och bättre inlägg. Det syns dessutom mycket tydligt i statistiken vilka månader jag har haft många inlägg på bloggen då dessa månader genererat många besökare. Just nu verkar jag ha i medeltal runt 36 unika besökare per dag, om det är bra eller dåligt vet jag inte riktigt men det finns nog mycket att jobba på här.

Framöver kommer det förhoppningsvis (âpeppar, pepparâ) bli mycket inlägg framöver frÃ¥n mitt âbygga in akvarium i väggâ projekt som dessutom är helt i linje med vad bloggen borde handla om. SÃ¥ det fÃ¥r ni noga följa med spänningâ¦

För statistiken får jag nog framförallt tacka Daniel Larsson (alias: Defdac) då han redan dagen efter jag startade bloggen, upptäckte att jag refererade till hans blogg DefBlog och då gjorde reklam för min blogg, vilket genererade en trevlig pik i september förra året. Så tack Daniel!

Inlagd: 2008-09-03 | 21:28:04

Att bygga en ADA akvariemöbel

Det är mycket att tänka på när man skall bygga sig en egen akvariemöbel (eller bänk), det är ännu mer att tänka på när man även skall bygga in den i väggen mellan två rum. Jag har haft en del idéer på hur det skall gå till och hur den skall se ut, jag har bland annat blivit mycket inspirerad av alla akvariemöblerna på Aquarium Design Group. Så det slog mig här om dagen att jag vill nog bygga en akvariemöbel som liknar Aqua Design Amano (ADA) egna akvariebänkar. De har ju blivit mycket populära den senaste tiden, men så är det ju också väldigt snygga och stilrena.

Så nu när visionen har uppstått så är det ju bara att gå ut på nätet och söka och se om man kan få några tips på hur man kan göra en egen ADA möbel. Och så klart hittat man del som redan gjort kopior av ADA:s bänkar, här är några länkar:
- http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/diy-stand.html
- http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=18721&pp=15

Det finns till och med en PDF med "ritningar" och mått på ADA bänkar i olika storlek på:
- http://amania.110mb.com/Download/ada_stand.PDF
- http://amania.110mb.com/Download/ada_hole.PDF

Det finns även bilder på hur insidan av bänkarna kan se ut: http://www.pbase.com/plantella/image/35433515 och http://www.pbase.com/plantella/image/35433516

Inlagd: 2008-08-29 | 11:11:55

Akvarierna i Augusti

På akvariefronten händer det inget revolutionerande direkt, fiskarna verkar må bra och växterna lever fortfarande en tynande tillvaro. Men nu under hösten skall det bli ändring på det. Vi har nämligen renoverat klart sovrummet och tv-rummet på övervåningen och det börjar bli dags att sätta igång med renoveringen undervåningen. Och där skall det bli stort inbyggd akvarium i väggen mellan två rum.

Så det skall bli riktigt spännande och se hur det blir, jag har många tankar och visioner som ligger och gror i huvudet. Skall bli riktigt skönt att få sätta igång och realisera dem. Den nya akvariets storlek kommer att ligga på ungefär 480 liter med måtten 160x50x60 (lxbxh). Men siffrorna är inte riktigt spikade ännu, då jag eventuellt ändrar måtten under renoveringens gång.

Inlagd: 2008-08-17 | 18:50:29

Detta har hänt i sommar

Jag har varit mycket dålig på att uppdatera bloggen nu under sommaren, jag hoppas jag har några trogna läsare kvar. Man kan ju tycka att eftersom vädret i Sverige inte har varit alltför bra denna sommar så borde det finnas tid över till att blogga. Men denna sommar blev det verkligen en hus och trädgårds semester där många timmars arbete har lagts både i och utanför huset. Detta har sedan varvats med utflykter land och rike runt så det blev inte mycket tid lagd framför datorn. Här ovan kan ni se några utplockade bilder från min semester.

Men nu är snart hösten på ingång och man är tillbaks på jobbet som vanligt, så ordningen är återställd och även bloggandet. Varmt välkomna tillbaks alla läsare!

Inlagd: 2008-08-14 | 18:29:46

Nu blommar det igen...

... fast denna gång inomhuset och i akvariet. Jo, det är sant det blommar i akvariet, ingen CO2, ingen järngödningen, ingen TMG, ingenting... och ändå blommar det! Det är min Echindorus osiris som blommar med ungefär 2 cm stora vita blommor. Jag upptäckte att det hade kommit knopp efter att vi hade varit i Göteborg. Och nu ungefär en vecka senare har de första nedre knopparna slagit ut. Det blommade ett par dagar men har nu vissnat och de yttersta knopparna börjar slå ut istället. Mycket vackra!

Inlagd: 2008-06-22 | 20:30:03

Besök på Universeum i Göteborg

Förra veckan var jag och tjejen på besök i Göteborg, för att hälsa på lite kompisar och festa lite. Och när man väl befinner sig i denna trevliga stan så måste man göra ett besök på Universeum, framförallt om man gillar akvaristik, men även om man bara gillar exotiska djur och växter. För mig var det nu tredje gången jag var där och det är lika trevlig och spännande varje gång.

Universeum består av flera olika delar bland annat en "Zoo"-del med olika uppbyggda miljöer där vattnet står i centrum. Det finns även en lek-och-lär del inriktad på vetskap och teknik samt shop och café. "Zoo"-del är den mest sevärda delen enligt mitt tycke, här får man först följa vattnetsväg igenom Sverige, från fjällens bäckar genom träsk, mossar och forsar ända ner till havet. Fiskar man kan stöta på är allt från bäcköringar till gädda eller torsk, när man väl kommit ner under havet. Sedan kommer lite mer exotiska djur (typ hajar m.m.) och reptiler, för att sist men inte minst följa vattnets väg genom regnskogen och möta dess invånare. Eller vad sägs om 30 graders värme och 99.9% luftfuktighet tillsammans med pilgiftsgroder och apor. Jojo, om jag nu skall betygsätt Universeum så blir det fullpott (5/5), exotiska djur och växter paketerade på ett riktigt trevligt och fantastiskt vackert sätt som bara måste upplevas.

Som ni säkert förstår var kameran framme lite här och var, och det blev ganska många kort till slut. Ovan och i galleriet finns ett urval av dessa...

För mer information om Universeum besök: http://www.universeum.se/ eller PNY:s sida där finns många fina bilder, klicka bara på "Djurparker och offentliga akvarier" och sedan på Universeum.

Inlagd: 2008-06-16 | 22:32:18

VÃ¥ran nya familjemedlem

Jag och tjejen har fått en ny medlem i familjen, en katt som heter Lina. Vi hämtade Lina på Slaka djurhem utanför Linköping i förra veckan, där hade hon då varit några veckor. Lina hittades utomhus och var illa tilltuffsad, det verkade som hon då hade levt utomhus en längre tid utan både mat och vatten. Så vi beslutade oss för att köpa denna lilla katten från djurhemmet och ge henne ett nytt bättre liv.

Och nu efter snart en vecka hemma hos oss så verkar hon må väldigt bra och ser även ut att trivas med sitt nya hem. :-)

Inlagd: 2008-06-04 | 22:20:29

Akvarierna i maj

På akvariefronten har det inte hänt så mycket, både 35 liters och 60 liters burken snurrar och går. Den alldeles nya Fluval 2plus pumpen i 35 liters burken har haft sin inkörningsperiod nu och jag kan faktiskt inte klaga över något. Den är tyst och vispar runt vattnet i alldelse lagom takt, dock är det väldigt lite filtermaterial i den. Men har man en liten burk och lite fisk som jag har så är inte det något större problem och det finns ju större modeller om man skulle behöva det.

Vad det gäller växterna så är jag riktigt elak mot dem, då det inte får någon gödning (mer än det som finns i vattnet vid vattenbyte = inte mycket) och har endast en 15W halogon lampa som ljuskälla. MEN, hör och häpna de växer och frodas ändå. Kanske inte jättemycket, men nu i maj fick jag faktiskt göra mina först rensning efter flytten. Den enda växt som inte trivs med ljus och gödningsförhållandena är växten Vattenspikblad (Hydrocotyle leucocephala) men den är ju ganska kräsen och vill både ha mycket ljus, CO2-gödning samt järngödning för att växa bra. Vad det gäller andmaten (Lemna minor) så har jag nog aldrig haft så här mycket som nu, inte ens i något tidigare akvarium jag haft, ytan var helt täckt innan rensning.

Efter flytten trodde jag även att jag skulle bli av med alla snäckor jag hade i mitt gamla 375 liters akvariet. Då jag efter flytten var mycket noga med skölja av och genomsöka växterna innan plantering. Dessutom använde jag ny sand och gjorde rent pumparna ordentligt, ändå så har jag nu sätt några få sniglar i akvarierna. Och det får väl vara kvar så länge det är få i antalet, det är ju ändå ganska fina, dessutom håller de ju rent.

Inlagd: 2008-05-26 | 21:36:20

PÃ¥ promenad i varmare tider...

När det var varmare tider i början av maj så passade vi på att ta lite promenader efter jobbet i omgivningarna runt Linköping. Ungefär 2 mil söder om Linköping ligger Bjärka Säby slott med tillhörande park. I parken finns ett fantastisk eklandskap, ängar och en vacker bokskog samt en trevlig gångstig med många underbara vyer. Att ströva runt i parken vid skymning kan verkligen rekommenderas då när solen står lågt lämnar många vackra ljusstråk mellan träden. Så denna park kan jag verkligen rekommendera för den om man vill ha en lättare men vacker naturupplevelse.

Som ni säkert förstår så blev det många fina kort så fler bilder finns i galleriet... :)

Inlagd: 2008-05-21 | 22:01:32

Nu blommar det...

... i trädgården och träden, buskarna, gräset och snåret är snart helt grönt och frodigt. Träden och buskarna blommar och det sprider sig en ljuvligt doft i trädgården när kvällssolen går ner och vinden lägger sig. Helt underbart!

Valborg i Linköping bjöd både på regn och sol i år och när solen var framme passade jag på att ta lite kort på det vackra blommorna i trädgården. Här är några av dessa bilder, det finns några till i galleriet.

Inlagd: 2008-05-05 | 21:52:43

Nya Gripen Demo (Next Generation) bilder

Det var ett tag sedan jag bloggade nu, det beror mest på att det hänt en del på husfronten som gör att jag inte riktigt haft tid, tyvärr!

Men nu världspremiär :P för lite högupplösta bilder på Gripen Demo som visades upp för världen i förra veckan... Och SAAB:are som man är kan jag inte låta bli att visa upp detta vackra flygplan, dessutom har jag varit med på ett hörn i utvecklingsarbetet. Så håll tillgodo med dessa bilder, alla bilder kan du se i galleriet.

Inlagd: 2008-04-28 | 22:33:11

Lite tankar och idéer

Jag har ända sedan vi köpte huset men ännu inte flyttat in i det haft lite tankar och idéer kring att det skulle vara grymt häftigt att bygga in ett akvarium i väggen mellan tvÃ¥ rum. Bland de första problemen är ju var skulle man kunna ha ett akvarium i huset och var passar det att ha det i väggen? Innan man flyttade in sÃ¥ kunde man mest kolla pÃ¥ planlösningen för att bild sig en uppfattning om var man skall ha det, men nu när man bor här sÃ¥ är det mycket enklare att visualisera sig ett akvarium pÃ¥ plats. SÃ¥ just nu verkar det som om ett akvarium skulle kunna byggas in i väggen mellan vardagsrummet och ett blivande bibliotek och datarum pÃ¥ bottenvÃ¥ningen. Idag stÃ¥r där i âbiblioteketâ ett par garderober som vi kommer att ta bort sÃ¥ där vore perfekt att smälla upp ett stort akvarium.

Storleken på akvariet är nästa fråga, enligt mitt tycke är den optimala storleken på ett akvarium 375 liter dvs. 150x50x50cm. Men om man nu har en vägg och två rum att anpassa sig efter så får man tänka till lite. Ett mindre akvarium är svårare att sköta och blir mycket lättare instabila än ett stort akvarium med mycket vatten. Dessutom är ju större akvarium mycket mastigare och ger bättre och mer intryck för åskådaren. Men det får ju inte heller så för stor ut så att det ser helt överdimensionerat ut jämfört med allt annat i rummet samt den vägg den är inbyggd i. Så storleken som jag är inne på är ett relativt högt akvarium eftersom det skall sitta i en vägg, dock inte för brett och heller inte för långt. Ett 2 meters akvarium tror jag skulle se konstigt ut och ta upp nästan hela väggen så det lutar nu åt ett akvarium på mellan 150-160cm långt, 60-70 cm högt och max 50cm brett.

Nästa steg då, hur skall man bygga in den i väggen och hur kommer det att se ut? Jag har ritat två bilder på de olika bygg alternativen som jag har tänkt på. Alternativ 1 där akvariet sticker ut en bit från väggen är nog enklast att åstadkomma utan att behöva bygga ut hela den befintliga väggen. Dessutom tycker jag det är väldigt snyggt om man ser 10-20 cm av kortsidorna och det ger mer ett intryck av en möbel som går från golv till tak. Dessutom kan man bygga likadant på andra sidan väggen vilket kan ge ett snyggt intryck. Alternativ 2 som sambon mer är inne på kan innebär att man antingen måste man bygga ut hela väggen eller så kommer den sticka ut väldigt mycket i rummet på andra sidan väggen då den max är 20 cm bred. Akvariet kommer dock att upplevas mer diskret i ena rummet medan det verkligen kommer vara en rejäl akvariemöbel i det andra rummet. Men smaken är som baken säger man ju, så vi får se vad det blir till slut. Ett helglas akvarium skall det vara i alla fall då jag är trött på aluminiumramar runt akvariet även om det har sin charm.

På Aquarium Design Group finns mycket inspiration att hämta på mycket snygga designade akvarium som både är inbyggd i väggen och står i möbel, så den sidan rekommenderar jag verkligen om vill hämta lite inspiration i ämnet.

Inlagd: 2008-04-03 | 22:25:28

PÃ¥ akvariefronten...

... har det inte hänt så mycket på sistone, alla fiskar utom två koppartetror har gått bort för mig. Växter ser ut att leva en ganska tynande tillvaro även om jag har en del tillväxt så vet jag inte om det beror på välbefinnande eller ett rop på hjälp, antagligen det sista då jag varken har använt gödning eller har någon stark belysning den senaste tiden. I 35 liter akvariet så verkar i alla fall andmaten (Lemna minor) må prima då den förökar sig fint, det är dock lite skumt då Vattenspikblad (Hydrocotyle leucocephala) samtidigt indikerar järnbrist med sina gulaktiga blad och gröna bladnerver. Jag trodde verkligen andmaten var en god indikator för järn då jag tycker mina tidigare erfarenheter har visat att så fort man tillsätter järn-gödning så brukar det bli en himla tillväxt på andmaten, men nu verkar det som att min teori fallerar om jag nu tolkar bladen på Vattenspikbladsplantan rätt vill säga.

I samband med att vi hade ett mindre strömavbrott i huset (ja, man verkar kunna få sånt på landet?!) så brakade innerfiltret till 35 liters akvariet ihop av någon anledning. Utan filtrering trodde jag att min stackars koppartetror skulle gå under på några dagar men så blev det inte. Innan jag lyckades fixade en ny pump till dem fick de leva med endast cirkulationen från en syresten kopplad till en luftpump. På fyra tassar i Linköping köpte jag till slut ett nytt innerfilter, en Fluval 2plus 300-400l/h som jag kopplade in och det var då komiskt någon jag upptäckte att två av mina koppartetror hade dött dagen efter. Så frågan är om den nya cirkulationen blev en chock för dem eller om det var något annat som det dog av, att två dog samtidigt får ju en att tro ändå att det var det nya innerfiltrets fel i vilket fall. Men efter det sen har inte några mer fiskar dött och allting verkar fungera fin fint.

Har laddat upp lite närbilder på 60 liters akvariet också dock var fiskarna så snabba på att simma hela tiden att det mest syns som suddiga streck i bilden men ni kan ändå se lite hur akvarieinredningen ser ut i dagsläget.

Inlagd: 2008-04-01 | 23:01:58

Nya bilder på huset

Jag har laddat upp lite nya bilder på huset. Förut hade jag bara mäklarens bilder på huset och de vara ganska lågupplösta och tråkiga. Så nu efter ungefär en månadstid i huset har jag hunnit med att ta lite egna mer högupplösta kort. Så spana in galleriet för där finns nu mer bilder...

Inlagd: 2008-03-16 | 23:04:08

Husnytt - Väggrivning och renovering

Om ni undrar varför det är så tyst här på bloggen så håller jag och tjejen på att riva och renovera upp ett nytt sovrum i huset. Det blir ett jättestort sovrum på hela 22kvm, där vi även om ekonomin tillåter, skall sätta in garderober med skjutdörrar. Jag har laddad upp en liten del av husritningen och markerat i den vad som är rivet och vad som skall byggas till.

Det som är markerat rött i bilden är de väggarna vi rivit ner för att få ett enda stort sovrum. Det grönmarkerade är en ny tilltänkt vägg där även en dörr skall in. Just nu pysslar vi med att bygga den nya väggen, dra om lite el samt titta på innertak, nytt golv, tapeter och färger.

Inlagd: 2008-03-12 | 22:36:58

Akvarienytt - Fiskhotellet

Så där ja då var flytten klar och man har börjat boa in sig i vårt nya stora fina hus. Helt underbart faktiskt! Tänkte jag skulle uppdatera er på vad som har hänt på akvariefronten efter flytten. Som jag har berättat tidigare så vågar jag inte fylla på mitt 375 liters akvarium nu efter flytten, då silikonet är så dåligt och det har varit det en längre tid. Jag vill ju inte åstakomma vattenskador i det nya huset, det vore en katastrof. Eventuellt skall jag sälja det till en billig penning.

Det som har hänt är att jag fixat ett litet fiskhotell med två mindre akvarium som jag har fiskarna och växterna i. Det är ett 35 liters och ett 60 liters akvarium som jag har står på 375 liters akvariebänken. Koppartetrorna får bo i 35 liters akvariet och resten av fiskarna bor i 60 liters akvariet. Dock fick jag skalarerna samt 9 påsar växter sålda på årsmötet hos Linköpings akvarieförening nu i mitten av februari. Vilket gör att det inte är allt för trångt i 60 liters akvariet ändå.

Nu under flytten har inte några fiskar dött faktiskt, vilket är skönt. Det stod ändå 3 dagar i 3 st tiolitershinkar innan det kom ner i akvarierna, men jag gjorde dock några vattenbyten för att hålla dem vid liv. Så det tog det hela ganska bra, men det var helt kritvita när det väl kom ner i akvarierna. Antagligen för att det var så mycket nytt och för att det nya akvarierna var så mycket mindre.

Framtiden får utvisa vad som kommer hända härnäst och jag har lite idéer på vad jag skall göra på akvariefronten. Dock kommer jag ha lite pyssel med huset framöver, vi skall renovera och tapetsera om lite här och var vilket kommer att ta en del tid. Men jag slutar inte blogga här för det, bara i mindre omfattning, snart kommer säkert lite bilder på husrenovering också, hehe!

Mer bilder på fiskhotellet finns i galleriet, håll tillgodo...

Inlagd: 2008-02-27 | 22:39:38

VÃ¥rt nya hus

Här kommer några bilder på huset som vi skall flytta till nu i helgen. Tyvärr är det inte några egna kort utan kort från mäklaren, jag har inte haft någon möjlighet att ta några egna kort på huset ännu.

Ni kan säkert ana hur det ser ut här hemma hos oss ju nu. Ja just det, det är ganska (om inte väldigt) mycket kartonger överallt. Så det kommer inte bli så mycket pyssel med varken akvariet eller modellflygplanet den närmaste dagarna. Men jag kommer att skriva här så länge vi har internet, men jag kan inte garantera att vi har internet i huset den första tiden. Det beror på hur snabba Telia är med flyttanmälan, förhoppningsvis går det snabbt och då är jag tillbaks med nya inlägg ganska snabbt efter helgen med garanterat mer bilder på flytten m.m. Under tiden får ni hålla tillgodo med dessa bilder så länge.

Inlagd: 2008-02-12 | 21:12:40

Två skalarer skänkes

Jag tänkte göra mig av med min två skalar nu i samband med flytten om 1½ vecka. För jag är lite osäker på hur det blir med mitt 375 liters akvarium, jag kommer att köpa ett nytt så småningom men till en början tror jag inte jag har plats för dem. Så nu undrar jag om det finns någon i Linköpings området som har lust att ta över dem? Mejla eller kommentera om ni är intresserade!

Inlagd: 2008-02-07 | 22:41:12

Orealistisk populäritets ökning

Upptäckte här om dagen att antalet besökare av en länk till en viss webbplats hade ökat markant under en väldigt kort tid (mindre än ett par timmar). Besöksantalet var mycket högre än alla andra och var riktat mot en specifik webbplats. Om detta är ett försök att öka antalet besökare till sin egen webbplats genom att ligga i topp i populäritetslistan, vet jag inte. Jag kan heller inte utesluta att det var misstag eller ett ometvetet agerande som skapade denna markanta besöksökning.

I vilket fall som helst så har jag vidtaget vissa åtgärder för att det förhoppningsvis inte skall hända igen. Jag har även återställt besöksräknaren för den specifika webbplatsen till ett gammalt backup värde.

Inlagd: 2008-02-05 | 20:38:16

Modellbygget fortsätter...

Tänkte jag skulle visa lite hur modellbygget av min trainee kärra fortsätter, det har ju hänt en del det senaste veckorna. Så här långt är el-motorn på plats, den stora huvudvingen är ihop monterad och skevroder samt skevroderservo är på plats. På flygkroppen är stjärtfenan och sidoroder monterat samt "stabben" och höjdrodret. I flygkroppen är också det två stötstängerna monterade som går från styrservona till höjd och sidoroder.

Det som är kvar på modellen är att sätta i batteriack, servona, radiomottagare samt landningställ. Sedan skall även kamera monteras framför huvudvingen men bakom motorn, ungefär där en pilot hade suttit om det nu hade funnits en sådan. Kameran väntar jag nog med att montera tills jag provflugit några gånger, vill ju inte ha den med i början om olyckan är framme. Radioutrustning är testad och motorn verkar snurra på med en himla fart så fartreglaget funkar fin fint.

Inlagd: 2008-01-28 | 21:15:17

RC Modellflyg på skrivbordet

Strax efter nyår så fick jag tips av en vän att Clas Ohlsons sålde en riktigt billig simulatorradio, där även en modellflygsimulator ingår. Perfekt nu i vintertid då man inte gärna vill eller kan gå ut och flyga.

Hela paket finns att hitta på http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=25560757 och går loss för bara 199 kr, det är ju som hittat! Simulatorradion är bara att koppla in till USB-porten (inga batterier alltså), sedan är det bara installera simulator och börja flyga. Modellflygsimulator som följer med heter FMS - Flight-Modell-Simulator och är gratis, man kan till och med ladda ner den från webben. Det kanske inte är en simulator i världsklass men jag måste säga att den fungerar riktigt bra faktiskt. Grafiken kan dock stundtals vara dålig i vissa vyer och med vissa modeller, flygkänslan är dock riktigt verklighetstrogen.

Om man vill kosta på att köpa en mer anvancerad modellflygsimulator så finns det ett antal ute på marknaden. Aerofly är en riktigt trevlig simulator som jag då kan rekommendera, till den går det även att använda simulatorradio från Clas Ohlson. Aerofly ger en mycket behaglig flygupplevelse med riktigt snygg och verklighetstrogen grafik. Modellerna är många och du kan ladda ner fler på webben utan någon extra kostnad. För utom Aerofly så finns även PhoenixRC som verkar var en riktigt avancerad simulator och med otrolig grafik och ljud. Jag har dock inte provat den men har sätt att flera av de svenska RC-hobby butikerna säljer den, så den borde vara rätt bra.

Till simulatorerna kan du även koppla in din riktiga radiosändare och öva med den. Oftast krävs då bara en enkel adapter som du kan köpa eller bygga själv. Att flyga med sin egen radiosändare vid skrivbordet kan ge en extra trygghet innan man ger sig ut på fältet och så lär man känna sin radiosändare, så det kan jag verkligen rekommendera.

Här är webbsidorna till alla ovannämnda modellsimulatorer:
FMS
Aerofly Professional Deluxe
PhoenixRC

Inlagd: 2008-01-17 | 22:36:41

Nokia 6110 Navigator med NES emulator

Många vet säkert att det finns spel emulatorer till PC att ladda ner på webben, men hur många vet att det även finns spel emulatorer till moderna mobiltelefoner? Kanske inte lika många, men jag tycker konceptet är helt klokrent, det är ju som att ha en spelkonsol i fickan jämnt fast utan alla spelkasseter.

På http://www.vampent.com kan man ladda ner demo versioner av lite olika spel emulatorer, bland annat för att emulera Gameboy, Nintendo (NES) eller Super Nintendo (SNES) m.m. Har man bara en modern telefon som har Symbian OS (t.ex. Nokia Series 60v3) eller klarar J2ME MIDP 2.0 så är det bara att ladda ner en emulator och test köra.

Om man är riktigt frälst (som jag) kan du även köpa programmet för en billig penning och få en fullversion direkt bara genom att aktivera det. Kan tipsa om att göra det redan nu då dollar-kursen är riktigt låg så det blir ganska billigt. NES emulatorn kostar 9.9$ så det blir bara lite drygt 64 kr för en livstidslicens med fria uppdateringar, inte illa alls faktiskt.

Inlagd: 2008-01-15 | 22:16:50

Kvällens fotosession

Här är några av korten från kvällens fotosession, det blev några bubbelbilder samt en närmare titt på några av akvariets invånare. Flera bilder finns i galleriet...

Inlagd: 2008-01-08 | 22:33:49

God fortsättning...

God fortsättning på er allihop, nu har vi ett nytt spännande år framför oss. För min egen del kommer mycket spännande saker att hända detta år, bland annat skall jag bygga färdigt mitt trainee RC-flygplan, flyga det och sedan flyga det som FPV-pilot (om jag nu lyckas få till och få tag på allt).

En annan spännande sak detta Ã¥r är att jag och min sambo skall flytta till hus och som akvarist sÃ¥ ser man ju direkt vad det kommer innebär... Ãh nej, jag tänker inte pÃ¥ att skyffla ner fiskarna i hinkar och plasta in växterna i gladpack, utan sÃ¥ klart att mer plats är ju lika med större akvarium, självklart eller hur?! Min sambo är inte lika övertygad, men ett nytt akvarium kommer det garanterat att bli för att i det gamla börjar silikonet att ge upp. SÃ¥ det skulle behöva omsilikonas och jag vet inte om jag vÃ¥gar eller klarar aav det själv. SÃ¥ det känns säkrare att köpa nytt, sÃ¥ vi fÃ¥r se vad det blir till slut.

Mitt år började iallafall inte så roligt, då jag har varit sjuk en tid nu och det är väl inte förän ännu nu som det börjar kännas bättre. Därför har jag inte orkat att göra några inlägg tidigare, jag hoppas mina trogna läsare inte gett upp hoppet bara. För nu är jag tillbaka... :)

Inlagd: 2008-01-08 | 21:59:04
Om Cookies | Skicka e-post RSS RSS flöde | | Copyright ©2007 - 2018 Thomas Nordh
Hosted by: