Hem | Blogg | Galleri | Länkar | Om mig | Logga in

Bloggen - 2007

Akvarieuppdatering

Så här fint såg akvariet ut tidigare idag. Från föregående bild på akvariet har den endast genomgått en ansning av växterna. Men det syns ändå att växterna har växt till sig ordentligt på sina håll. Till och med sanddynen i mitten börjar grönska, dags för en ansning snart igen...

Inlagd: 2007-12-28 | 21:58:11

Äntligen har den kommit...

Nu strax före jul kom den äntligen på posten, min Futaba 7C (FF7) radiosändare. Stort tack Stefan på Full Kontroll. Efter en del brevväxling med Stefan, om att min ordinarie radiosändare fortfarande inte hade kommit efter 2.5 månad, så frågade jag om det kunde få tag i 2.4Ghz varianten av samma sändare istället. Jag hade nämligen sätt Mirco Flight Tec (MFT) hade fått in den och de har samma underleverantör.

Stefan ställde sig först lite frågande till min fråga då den radion inte skulle komma för än nästa år. Men det visade sig tydligen att jag visste mer än honom då deras underleverantör precis hade skickat ett par provexemplar till dem. Så Stefan erbjud mig att köpa en av dem och jag fick dessutom ett riktigt bra pris av honom så det var ju bara att slå till. I och med detta är min RC-utrustning nu komplett och jag kan bygga vidare på min trainee-kärra. Så flygning i början av nästa år känns inte helt osannolikt längre…

Inlagd: 2007-12-28 | 13:17:56

Internetstrul med Telia

Jag har haft problem med min Internet-uppkoppling den senaste veckan, då jag tappar ADSL-uppkoppling mot Telia lite då och då. Det verkar ske helt slumpmässigt och när som helst på dygnet. Så för en vecka sedan ringde jag support och efter ha tragglat mig igenom deras hopplösa meny system så fick jag prata med en ganska vettig support kille. Men det visade sig dock att han inte kunde se att det var något fel, så efter kvarts diskussioner och felsökning fram och tillbaka, tipsa han om att det eventuellt kunde vara mitt modem som hade tappat livslusten. Och jag kunde förstås inte säga emot, det är ändå 2 år gammalt, så det vara bara att försöka få tag i ett nytt modem och se om jag fortfarande tappar uppkoppling.

Nu i helgen fick jag i alla fall tag i ett nytt modem och igår kväll fick jag chansen att testa det. Det var inte helt lätt då det nya modemet inte var förkonfigurerat och Telia skyltar inte direkt med vilka inställningar man skall använda. Ännu värre är när man inte har en Internet-uppkoppling. Men efter 2½ timmas hårt slit så fick jag det nya modemet att fungera och jag hade åter igen Internet, men lyckoruset blev kortvarigt för ta’da jag tappar fortfarande ADSL-uppkopplingen, så det vara bara ringa Telia igen.

Jippi, 70 personer i kö före mig. Efter ungefär 30 minuter kom jag fram och jag fick återigen förklara problemet, denna gång för en nyanställd support, great! Hon kunde som sina tidigare kollegor inte hitta något fel och ville efter många om och men skicka en hemhjälpstekniker som jag så klart får betala. Glöm det, det är inte hos mig det är fel utan i telestation försökte jag förklara på så tydlig svenska jag bara kunde. Då visade det sig helt plötsligt att jag inte hade Telias bredband eller rättare sagt, att jag inte fick Telias IP-adress av telestation utan en annan operatörs IP-adress och det var därför det inte kunde se min uppkopplingsstatus. Så det slutar nu med att de skall det skicka en kabeltekniker till telestation och se vad det är som gått snett. Och det var ju det jag ville redan för en vecka sedan, men det är ju alltid lättare att skylla på andra.

Förhoppningsvis är detta nu "end of story" och att teknikern löser problemet i telestation för jag har ingen lust att sitta och prata med support folk igen som inte vet hur deras eget nät fungerar och dessutom skyller på andra i den mån det går.

Inlagd: 2007-12-18 | 11:05:16

Nya RC-prylar

I fredags kom det här paket på posten, det är några av de resterande delarna som jag behöver till trainee-kärran. Jag var bara tvungen att slå till då Mirco Flight Tec (MFT) hade riktigt bra pris på batteri-laddare nu när de firar sitt 7-årsjubileum. Jag passade även på att köpa ett LiPo-batteri och en laddningkabel och kontakter.

Någon 2.4GHz radiosändare har jag inte hört någonting nytt om, men den borde ju komma väldigt snart.

Här är hela inköpslistan:
- 1st Laddare e-STATION 301DX
- 1st Laddkabel Multiplex
- 1st Above All LiPo-batteri 4450 mAh, 3 celler, 11.1V
- 1st 3-pack MPX Högströmskontakt Hona
- 1st 3-pack MPX Högströmskontakt Hane

Inlagd: 2007-12-08 | 19:02:58

FPV projektet går vidare utan radiosändare

Projektstatus för mitt FPV-pilot projekt går vidare, men tyvärr fortfarande utan radiosändare. Full Kontroll som jag beställd radion ifrån säger fortfarande att radion inte har kommit till deras underleverantör och det kan inte ge mig något leveransbesked.

Däremot som kanske det finns ett litet ljus i mörkret, Futabas FF7 radio som jag har beställt har kommit i en 2.4 Ghz version och den skall de få in om någon dag. Det verkar som det är exakt samma radio, bara en ny frekvens och dataöverföringsprotokoll. Så vi får se om det kanske kan erbjuda mig den istället till ett vettigt pris.

Annars då, jo på bilden ser ni min egentillverkade tilt-sensor, med en 2-axlad accelerometer i mitten av kortet. Jag har labbat en hel del med att få kameran att fungera tillsammans med den och nu verkar det funka ganska bra faktiskt. Nästa steg är att få kompassen att lira, den tänkte jag använda för att detektera rotation i det horisontela planet. Gyroskop skulle vara det optimala men de kretsarna är så himla dyra så därför har jag valt att testa om det går med en kompass-sensor istället.

Så fortsättning följer, stay tuned...

Inlagd: 2007-12-05 | 21:50:55

Akvariet efter omdesign

Uppdaterad: Så där, här har ni slutresultatet. Jag är ganska nöjd måste jag säga, då jag endast har använt det växtmaterial jag hade när jag startade. Högersidan har jag inte gjort så mycket med, bara ansat och stuvat om lite små växter. Det är i mitten och på vänstersidan som de stora förändringarna har skett. Alla de stora svärdsplantorna i mitten fick stryka på foten så de åkte i soppåsen. Den enda svärdsplantan jag sparade var moderplantan och den fick stå kvar på vänstersidan. Sen har jag bara ansat och flyttat så mycket som möjligt av resterande växterna till vänstersidan för att lämna plats åt en öppen sanddyn i mitten.

Så vad tycks, ganska okej eller hur?! Jag tycker det blev mycket bättre nu än innan iallafall!

Inlagd: 2007-12-02 | 22:21:42

Akvariet före omdesign

Jag har varit grymt sugen på att göra en omdesign av akvariet nu under en längre tid. Jag har blivit väldigt inspirerad vad både AGA tävlingen samt alla snygga bilder som finns på allahanda bloggar och den nya siten Aquascaping. Så nu i helgen tog jag tag i saken och gjorde en rescape…

Så här såg akvariet ute före omdesign.

Inlagd: 2007-12-02 | 21:58:03

Västkusten

Ännu en bild på den grönskande ytan, här har ni västkusten i miniatyr. Med den platta kustremsan mot vattnet följt av täta skogar i inlandet bestående av både andmat, gaffelmossa och vattenbräcken.

Mer bilder finns i galleriet.

Inlagd: 2007-11-26 | 22:01:05

Grönskan på ytan

Det är inte alltid det vackra finns under ytan, ibland behöver man bara titta på ytan. I helgen innan jag skulle tömma och rensa akvariet så tog jag några bilder på den grönska som uppenbarade sig på vattenytan.

Växterna växer i varandra huller om buller och bildar ibland en tät matta som då förstås tar upp allt ljus från växterna under ytan. Det gäller att ligga på topp så att säga.

På den här bilden kan man nästan med lite fantasi föreställa sig en grönskande kustremsa med kobbar och skär.

Inlagd: 2007-11-26 | 21:52:20

Modellbyggardag på flygvapenmuseet

I söndags var det modellbyggardag på flygvapenmuseet i Linköping, under dagen ställde både lokala och regionala föreningar och tillverkare ut. Jag var förstås förbi en sväng för att se om man kunde hitta något intressant.

Intresset från allmänheten var inte direkt enorm men entusiasterna och andra hobby intresserade var på plats. Det var kul att se vad de olika hobbyföreningarna pysslar med, men det som nog var roligast var att se och inspireras av alla olika RC-modeller. En tillverkare som ställde ut var MJD Models, det hade riktigt häftiga svensktillverkade skalamodeller med riktigt schysst detaljrikedom. Det har dessutom inriktat sig på att tillverka skala modeller från sveriges flyghistoria, vilket gör en Saab:are som jag inte mindre intrsserad. De modellerna som imponerade på mig mest var nog J29 tunnan (bilden) och Tp 49 Catalina (se galleriet).

Inlagd: 2007-11-19 | 22:25:41

FPV projektet står i vänteläge

Uppdaterad: Mitt FPV projekt - att bli FPV-pilot, står i vänteläge. Den 30 september beställde jag en trainee kärra och Futaba FF7 radiosändare med mera och i början av oktober kom kärran men inte radiosändaren, för den fanns inte hemma på lager. Nu en och en halv månad senare så har jag fortfarande inte fått någon radio och det verkar inte som jag får någon den närmaste tiden heller.

Jag har hört av mig till Full Kontroll där jag la beställningen och det har nu har erbjudit mig en Graupner radio istället. Men den har dock inte den funktionalitet som jag är ute, dvs. att man kan välja vilka kanaler som trainee-port styr över samtidigt som man har fullkontroll på övriga kanaler. Det enda radiosändarna som har den funktionaliteten är Futaba FF7, FF8 Super, FF9, FF9 Super samt Graupner MX22, MC20 och MC24. Men det är egentligen bara Futaba FF7 radiosändaren som man kan komma över till ett vettigt pris, övriga ligger på ett pris från 4500 kr och uppåt.

Jag har varit inne på andra hobbybutikers hemsidor och det verkar var fler som inte har Futaba FF7 radion hemma. Så det verkar uppenbarligen som den är totalt slut hos underleverantören också. Det får bli en överraskning när väl avin dimper ner i brevlådan, undertiden står trainee-kärran halvbyggt då jag tänkte använda servona som följer med radiosändaren till den. Fortsättning följer helt enkelt...

Inlagd: 2007-11-14 | 15:17:26

Akvarieuppdatering

På akvariefronten har det inte hänt så mycket, ikväll gjorde jag ett vattenbyte på ~30% och så ansade jag växterna en del. CO2-gödningen var slut så jag var tvungen att blanda ordningen en ny.

Här är akvariet efter vattenbytet och ansningen.

Inlagd: 2007-11-11 | 21:30:30

Datormeck i helgen

I onsdags i förra veckan beställde jag ett nytt miditower chassi från dustinhome.se, och nu i fredags så kom det. Det var första gången jag köpte något från dustin då jag tidigare bara har hållit mig till datorbutiken.com eller komplett.se. Men denna gång hade varken datorbutiken.com eller komplett.se det chassit som jag ville ha på lager, så det fick bli dustin istället. Dessutom var det 150 kr billigare så det var ju bara att slå till.

I fredags kom chassit som sagt och i lördags blev det mest meck faktiskt. Chassit jag köpte blev ett Antec Nine Hundred chassi och det skall vara ett chassi för det riktigt speltokiga som har många watt under huven. Nu är jag inte så jätte speltokig själv men planen var att köpa ett chassi med stora fläktar som man kan köra på låga varvtal för att få ned ljudvolymen. Antec Nine Hundred chassit har 2 st 12 cm fläktar fram och 1 st bak samt en 20 cm fläkt upptill. Jag kan meddela att planen fungerade, ljudvolymen blev väldigt låg och temperaturen i burken sjunk dessutom med hela 6 grader.

Snart kommer en artikel funktion till bloggen, där kommer jag bland annat skriva om detta lilla meck tillsammans med många andra små och stora projekt.

Inlagd: 2007-11-11 | 21:22:19

Den stora tävlingen är avgjord

Var inne redan den 1 november på AGA Aquascaping Contest för att se vem som hade vunnit den stora aquascaping tävlingen. Men inte för än idag såg jag att sidan hade blivit uppdaterad med vinnarna. Det skulle ju vara kul om det blev någon av våra svenska aquascapare, men så blev det inte i år tyvärr.

Här har ni årets vinnare i det olika grenarna:
Mini (<70L): http://showcase.aquatic-gardeners.org/2007.cgi?&op=showcase&category=0&vol=0&id=20

Mellan (70-200L): http://showcase.aquatic-gardeners.org/2007.cgi?&op=showcase&category=0&vol=1&id=190

Stora (200-400L): http://showcase.aquatic-gardeners.org/2007.cgi?&op=showcase&category=0&vol=2&id=5

X-stora (>400L): http://showcase.aquatic-gardeners.org/2007.cgi?&op=showcase&category=0&vol=3&id=106

Biotop: http://showcase.aquatic-gardeners.org/2007.cgi?&op=showcase&category=1&vol=-1&id=224

Paludarium: http://showcase.aquatic-gardeners.org/2007.cgi?&op=showcase&category=3&vol=-1&id=137

Min favorit bland vinnarna var nog den i mini-ligan, ser ju inte alls ut som ett akvarium längre utan mer som ett miniatyrlandskap. Är mäktigt imponerad över hur han fått till trädet i landskapet, riktigt häftigt. Efter att ha tittat igenom alla underbara akvarium i tävlingen kan man inte bli annat en både inspirerad och fascinerad över hur en del aquascapare lyckas få till det så otroligt bra.

Inlagd: 2007-11-05 | 22:54:02

30 nya invånare

I lördags var jag på djurmagasinet (fyra tassar) och köpte på mig 30 nya koppartetror. Det var extrapris på dem, man fick 10 för 59 kr, riktigt billigt! Har haft koppartetror sedan tidigare men skalarerna har haft en tendens att äta upp en del av dem, så jag hade bara de 6 tappraste kvar. Men nu är det liv i burken igen och förhoppningsvis äter inte skalarerna upp dem direkt.

Tyvärr så fick jag inte något bra kort på koppartetrorna då det är väldigt kvicka. Hoppas jag kan knäppa ett kort på dem framöver.

Inlagd: 2007-10-28 | 20:26:54

En bra järnbrist indikator

På snabbväxande växter kan man ganska snabbt upptäcka olika former av brister av näringsämnen. En av dessa snabbväxande växter är Vattenspikblad (Hydrocotyle leucocephala), den brukar jag använda för att se om jag behöver tillsätta järn (Fe) gödning i akvariet. På bilden kan ni tydligt se symtomet vid järnbrist. Bladen blir ofta lite ljusa och gulaktiga och det gröna nerverna omfamnar det gulaktiga områdena.

Inlagd: 2007-10-22 | 20:17:06

Akvariefotografen är igång

Fotograferade lite i akvariet nu ikväll efter ansningen igår, då vattnet hade blivit mycket klarare. Jag fick en ganska bra bild på min Hornsärv (Ceratophyllum demersum) eller vad tycks?

Inlagd: 2007-10-22 | 20:05:55

Akvarieuppdatering

Dags för en akvarieuppdatering, det har inte hänt så mycket på sistone. Den här bilden tog jag nu ikväll efter lite ansning och rengöring. Alla växter växer så det knackar, hornsärven (Ceratophyllum demersum) slog nog längdrekordet då den säkert var över en meter innan jag kappade av den.

Jag har inriktat mig på att enbart ha sydamerikanska växter eller växter som är kosmopolit (dvs det finns över hela världen), dock har jag några idag som inte är från sydamerika.

Det här är iallafall alla växter jag har idag:
- Alternanthera reineckii "roseafolia"
- Ceratophyllum demersum (Hornsärv)
- Ceratopteris cornuta (Vattenbräken -bredbladig)
- Ceratopteris thalictroides (Vattenbräken -smalbladig)
- Echinodorus bleheri
- Echinodorus osiris
- Heteranthera zosterifolia
- Hydrocotyle leucocephala (Vattenspikblad)
- Lemna minor (Andmat)
- Mircanthermum umbrosum
- Riccia fluitans (Gaffelmossa)
- Sagittaria subulata

Inlagd: 2007-10-21 | 19:06:36

Webbutveckling och validering

Som amatör webbutvecklare är man ganska så vilsen på alla nya uttryck och begrepp som uppkommer lite då och då. Det inte som lätt heller att förstå sig på hur man ska använda den nya tekniken och ännu mindre hur man ska implementera den på sin webbplats. Därför är det väldigt trevligt att det finns många gratis skolor på nätet, där man kan både jämföra de olika teknikerna (så som HTML, CSS, XHTML, XML, RSS, PHP, ASP m.m.) och lära sig använda dem.

Här är två gratis skolor på nätet som jag kan verkligen kan rekommendera, den ena är till och med på svenska:
- << NinetNet >> (svensk)
- W3 Schools

Några bra verktyg som är trevliga att använda är det så kallade "validerarna" eller verifierarna om man så vill. Dessa verktyg kan man som utvecklare använda för att se till att den kod man skriver följer den givna standarden, vilket inte alltid är helt lätt. Men det bästa av allt är att det ofta ger förslag på eller rekommenderar olika lösningar på eventuella problem. Det kan vara väldigt värdefullt om man vill att webbsidan man utvecklar skall fungera med många olika webbläsare. För även om man använder ett utvecklingsverktyg så är det ändå inte säkert att verktyget helt följer standarden.

Här är några validerare:
- HTML, XHTML Validator
- CSS Validator
- RSS Validator

Inlagd: 2007-10-16 | 21:44:35

Hur är en webbplats uppbyggd?

IDG.se hade en intressant artikel idag, är man i startgroparna och skall starta en ny webbplats så kan det vara trevligt om man kan se vad andra har använt för teknik för att bygga upp sina framgångsrika sajter. Nu kan man det hur enkelt som helst, på sajten BuiltWith.com kan du själv göra analyser av olika webbplatser och se vad det använder för teknik.

Jag testade så klart direkt med med min egen sajt blog.sequoias.se, test själv här: http://builtwith.com/?blog.sequoias.se
Länk till IDG-artikeln: http://www.idg.se/2.1085/1.125150

Inlagd: 2007-10-12 | 11:48:18

Blivande FPV pilot med Pro Trainer 46

I förra veckan kom följande paket ner i brevlådan. En skapligt stor "trainee" kärra som jag tänkte jag skulle bygga ihop och flyga med. Själv har jag inte flugit så mycket på egen hand förut men nu skall jag försöka lära mig ordentligt och då är det ju läge att skaffa något eget. Jag beställde den från Full Kontroll på söndagskvällen och den kom på tisdagen så det var snabba besked. I paket ingår både borstlös elmotor och fartreglage, så batteriack, radio och servon får man beställa separat. Ni kan se detaljerna på: http://www.fullkontroll.se/above-trainer-powerset-motorfartreglage-p-3792.html

Jag har ju högt flygande planer är att börja flyga som FPV pilot i slutändan, för det verkar ju ruskigt häftigt. Jag kommer självklart att rapportera allting här och jag tänkte även skapa en projekt sida där jag kan dela med mig av mina erfarenheter. I Sverige verkar FPV-flygning vara ett ganska nytt fenomen och vad jag vet har det inte slagit igenom ännu. FPV betyder "First Person View" och innebär i dessa sammanhang att man har en kamera som sitter i cockpit på flygplanet och trådlöst föröver bilderna till en bildskärm på marken eller ännu hellre till ett bara VR-glasögon som man då har på sig. Därefter flyger man som vanligt fast man tittar inte på planet som man gör i vanliga fall utan man använder bara bilden ifrån kameran för att sedan manövrera planet. Så det blir alltså som att sitta i planet och flyga fast man är på marken hela tiden.

För att ytterligare spä på upplevelsen av at flyga FPV så är nästa steg att man låter kameran följa dina huvudrörelser. Detta kommer vara mitt slutmål och det är lite mer avancerat så det rekommenderas inte för nybörjare, inte direkt iallafall. Det innebär att om du har VR-glasögon på dig och vänder huvudet åt höger så följer kameran med i planet och vrider sig åt höger. Det blir alltså som du sitter i planet och tittar åt höger, i och med detta steg blir upplevelsen av att vara i planet mer komplett och du har möjlighet att titta åt alla håll samtidigt som du flyger.

Jag har lagt in följande länk i arkivet som belyser FPV flygning lite mera: FPV Video. Om man är intresserad av utrustning med mera finns en del på RC-Tech.ch som är den enda RC-butiken på nätet som jag har hittat som har specialiserat sig på FPV-flygning. Där kan man köpa allt från VR-glasögon till flygplan och headtracker utrustning. Tyvärr ligger butiken i Österrike så det blir nog ganska dyrt att beställa därifrån.

Har ni några tips på webbsidor, butiker och annat som har med FPV-flygning att gör så mejla eller kommentera gärna så kan jag använda det för att göra sidan mer komplett på området.

Inlagd: 2007-10-09 | 19:03:15

Nya funktion till bloggen

Nu har jag fixat in en liten ny funktion som jag vet att många av er andra bloggare har. Nämligen att man kan se i en lista vilka det är som refererar till min sida. Riktigt bra funktion om man är nyfiken av sig som jag och vill veta vilka det är som refererar till min sida.

Test den själv här: http://blog.sequoias.se/?show=referer

Inlagd: 2007-10-03 | 20:29:49

Akvariet före och efter ansning

En liten akvarieuppdatering: Ansade 375 liters akvariet ikväll, för det behövdes verkligen. Det senaste 3 veckors gödning med både CO2, järn och spårämnen blev en 10 liters hink av växtmaterial rak ner i soppåsen. Jag har kunnat konstatera att alla växter jag köpte in på akvarieauktionen har tagit sig riktigt bra, både Hornsärven och Vattenspikblad har växt på sig och fått många nya blad och skott.

Jag tog några bilder förre och efter ansningen för att jämföra och resultatet kan ni själva se i bilden. Det som slår en så här i efterhand är att det var förvånansvärt ljust i akvariet innan ansningen och då med tanke på att nästan hela ytan var täckt av både Gaffelmossa, Andmat och några plantor av Vattenbräken.

Inlagd: 2007-10-01 | 22:06:38

En kul liten 11 grams leksak

Här är en riktigt liten rolig leksak vid namn "Fairy" som jag har haft i mina ägor i några månader nu. Hur liten som helst och hur kul som helst. Och det bästa av allt är att den tål nästan hur många krascher som helst. Det enda som har hänt med min är att huvudrotorn har gått sönder men den går enkelt att tejpa ihop och få den lika flygduglig igen. Bakrotorn kan också få sig en törn men dessa finns att köpa i reserv för en billig penning.

Teknikmagasinet har en liknande variant (eller kanske orginalet) av denna minihelikopter som heter PicooZ från Silverlit, men den flyger mycket sämre än Fairy och dessutom tycker jag Fairy liknar en riktig RC-helikopter mycket mer. Till Fairy finns dessutom alla reservdelar att köpa om man skulle behöva det. Fairy är liksom PicooZ en RTF (Ready to Fly) helikopter, så det är bara att ta upp den ur lådan sätt i batterier i sändaren och flyga.

Men det finns några små nackdelar också, det första är att det är en IR sändare istället för radio sändare, vilket gör den mycket mer känslig för störningar. Dock har jag inte upplevt några större besvär, det blir dock problem ibland när man kör flera samtidigt. En annan sak är att eftersom den väger så lite så är den otroligt känslig för vindar, eller bara enkla luft rörelser kan göra att hela helikopterna blir okontollerbar för ett ögonblick. Dock brukar man lära sig ganska snabbt hur man skall parera dessa fenomen. Dessa båda nackdelar resulterar i att utomhus flygning mer eller mindre är uteslutet, då det sällan är helt vindstilla och dessutom stör solen ut IR sändaren. Men enligt min mening så väger fördelarna tyngre, inomhusflygning har aldrig varit roligare.

I galleriet finns lite fler bilder med storleksjämförelser.

Lite fakta:
Längd: ~15 cm
Huvudrotorn: ~13,5 cm
Vikt: 11 gram
Batteri: 3.7V LiPo
Flygtid: 5-8 minuter
Pris: ~300 kr
Finns i butikerna: Mirco Flight Tec (MFT) och Full Kontroll.

Inlagd: 2007-09-27 | 22:01:22

Akvariet ikväll

Så här ser 375 liters akvariet ut ikväll, grönt och frodigt! Dags att snart börja ansa igen, det var 2,5 vecka sedan jag tog det senaste kortet på akvariet och skillnaden är ganska stor. Jag kör med CO2-gödning (mäsk), Micro+, KH2Po4 och KNO3 gödning. Mäsk blandningen gjorde jag också för 2,5 vecka sedan och till helgen är det nog dags att göra en nya blandning då den förra snart har gjort sitt.

På bilden kan ni även se två nya växter som jag köpte på auktionen i Västerås, det är Hornsärven (Ceratophyllum demersum) till höger och Spikblad (Hydrocotyle leucocephala) till höger om mitten. Båda dessa har jag erfarenhet av sedan tidigare och tycker väl framallt att Spikblad är en väldigt vacker akvarieväxt.

Inlagd: 2007-09-20 | 19:31:12

Bubbelbilder

Jag har inspirerats av Defdac (DefBlog) att försöka ta några häftiga bubbelbilder och det visat sig inte vara helt lätt... men med lite övning, ett kamerastativ och rätt inställningar på kameran så lyckades jag ganska hyfsat! Resultatet kan ni se i galleriet, alla min bilder har jag tagit med en Samsung Digimax L50.

Inlagd: 2007-09-17 | 22:57:46

Nya invånare

På auktionen i Västerås fick jag tillfälle att köpa några nya spännande arter till akvariet. Det mest spännande var 10 st Red Crystal räkor som jag fick tillfälle att lägga bud på, vara av 5 av dem bor i 12 liters bubblan nu. De andra 5 var jag dum nog och släppte ner i 375 liters akvariet. Och jag har inte sätt dem sen dess, jag antar att det har blivit fiskmat även om jag varken sätt rester eller mätta fiskar på sistone... återstår och se om någon lever!

Inlagd: 2007-09-17 | 22:36:24

Nu har bloggen RSS flöde

Så där ja, nu har jag fixat RSS flöde till bloggen. Det var inte helt lätt att få till, men det var inte så svårt heller när man väl visste hur man skulle göra. Men det brukar ju vara så...

Jag har även validerat mitt RSS flödet med hjälp av en RSS Validator, ni kan själv validera mitt flöde med följande länk http://feedvalidator.org/check.cgi?url=http%3A//blog.sequoias.se/rss.php.


Inlagd: 2007-09-11 | 22:35:51

Akvarieauktion i Västerås

Uppdaterad: Nu på söndag den 9 september är det auktion i Västerås som anordnas av min gamla akvarieförening VAAF. Jag har inför auktionen gjort en liten rensning av växter som jag tänkte sälja på auktionen (från vänster i bilden: Echinodorus bleheri Ceratopteris cornuta, Riccia fluitans och Sagittaria subulata).

Nu är det bara att hålla tummarna att det blir lika lyckat som förra året med massor med auktionsgods och utrop. Så titta förbi Västerås i helgen, mer information hittar ni på VAAF.se, jag hoppas vi ses där!

Inlagd: 2007-09-08 | 12:13:48

Div problem

Som Defdac redan har upptäckt har jag problem med div'arna om man kör t.ex. Firefox. Firefox som följer CSS standarden bättre än IE struntar blankt i om innehållet i en div (med höjdbegränsning) är för stor som då flödar ut över den, medan IE är lite mer "förlåtande" och justerar höjden på div'en om innehållet i den skulle vara för stor.

För att illustrera problemet har jag laddat upp en bild med två skärmdumpar från det olika webbläsarna och den tycker jag belyser problemet ganska bra.

Jag har fixat en tillfällig lösning på problemet genom att kommentera bort höjdbegränsningen på de sidor med div'ar som innehåller information som kan expandera. Ett problem uppstår då dock med meny till höger, om innehållet på en sida har en höjd som är mindre än menyns då kommer färgen från menyn att synas i underkant, vilket inte är så snyggt.

Alla tips på lösningar är välkomna!

Inlagd: 2007-09-04 | 22:45:02

Välkommen till en ny blogg

Hej, nu äntligen är bloggen uppe och snurrar. Efter ett antal månaders hård slit så är den äntligen klar (buggar kan dock fortfarande finnas). Från att ha varit en passiv informationssökare tänker jag med den här sidan bli mer aktiv på internet tillsammans med alla andra stora och små bloggare.

Som ni kanske ser har jag designat sidan i ganska klassisk blog utseende, med inspiration från andra blogsidor, så som DefBlog, PNY och Elexidor blogg (de stora killarna...) med fler. Den här sidan kommer att till största del handla om mina olika fritidsintressen och då framför allt inom teknik, elektronik och akvaristik. Jag hoppas att den en vacker dag kommer att inspirera, väcka idéer och få andra att bygga, fixa och greja med allt från datorer till akvarier.

Så första bilden i galleriet, mitt 375 liters akvarium i full prakt! Bilden tog jag nu ikväll efter vattenbyte och ansning. Har även lagt ut ett par bilder på min 12 liters bubbla, även de bilderna är tagna ikväll. Så se galleriet för fler bilder.

Inlagd: 2007-09-02 | 21:06:55
Om Cookies | Skicka e-post RSS RSS flöde | | Copyright ©2007 - 2018 Thomas Nordh
Hosted by: