Hem | Blogg | Galleri | Länkar | Om mig | Logga in

RC-Hobby

RC FPV leder vägen för var mans eget UAV system

Det finns mycket som har hänt sedan FPV (First-Person-View) slog igenom på allvar för ungefär 2 år sedan inom RC-hobby bransch. I Sverige är vi långt efter, men det har nog mest att göra med att RC hobby branschen i Sverige inte är så särskilt stor. I och med att FPV slog igenom med trådlösa kameror monterade i sina modeller, började även mer och mer elektronik att integreras in i modellerna och med det utvecklas också nya avancerade funktioner.

Eller vad sägs om att bygga en helt autonom flygmodell, en så kallad UAV (Unmanned Aeriel Vehicle) helt själv? Ja, vi är snart där, alla sensorer och all elektronik är så billig idag (t.ex. Arduino) att vem som helst kan bygga sig en egen UAV för en billig peng. En så länge kanske det mest handlar om en slags avancerad autopilot för helt autonoma modeller har vi inte sätt ännu, men steget dit är inte långt, för alla förutsättningar är redan plats. Den svåra nöten att knäcka rent funktionsmässigt för en UAV handlar om att starta och landa säkert, annars t.ex. att flyga efter en specifik rutt och så vidare är relativ enkelt. Det är ju bara koppla in en billig GPS och mata in koordinater så får den flyga runt efter de sedan.

Ett system eller plattform om man så vill som många entastuiaster har fastnat för, om man vill bygga sin egen FPV eller UAV plattform är att bygga en så kallad quadkopter. Många har säkert sätt den på TV, det är en slags helikopter med fyra fasta motorer med propellrar och en centralenhet i mitten för navigering och reglering. Detta gör den både lätt att bygga, billig och stabil i luften och kan dessutom bära en hel del last. Det är en mycket intressant plattform med många fördelar men även några nackdelar. Om man vill bygga en quadkopter själv eller bara vill veta mer kan ni gå in på MikroKopter - Wiki sida som har en hel open source plattform.

Förutsättningarna för att bygga en egen UAV finns som sagt redan idag:
- Digital lätta kameror
- Billiga elektronik och utvecklingskort (t.ex. Arduino)
- IR Sensorer (horisont detektering)
- Ultraljudssensorer (markradar, låg höjd)
- GPS (Position och höjd)
- LiPo Batterier (lång drifttid)
- Billiga modeller och plattformar (t.ex. MikroKopter - Wiki)

Är finns lite intressanta länkar i ämnet:
- RCexplorer, RC Blogg om FPV
- DIY Drones, Gör din egen UAV
- Paparazzi, The free autopilot
- Eagle Tree, Tillbehör för både UAV/FPV

Inlagd: 2009-10-28 | 17:05:24

EXTRA - Komplett FPV system finns nu i svensk butik

För första gången har jag stött på ett helt komplett FPV (First-Person-View) system i Sverige i en svensk RC butik. Äntligen har iallafall ett företag fattat att FPV är framtiden inom RC-flyg.

Det är RC Maffian som är först ut med ett helt komplett paket, med googles med head-tracker, kamera med tilt och pan, sändare och mottagare. Tyvärr finns det bara ett paket så man kan inte själv välja vad man vill ha för delar. Så vill man koppla ihop sitt helt egna system måste man fortfarande vända sig till utlänska butiker. Närmast utlänska butik är nog i tyskland eller i england, det är bara att söka på nätet efter FPV så får man upp tusentals sidor där det säljer FPV utrustning. RC Maffian paketpris är i dagsläget 5495 kr.

Här är en direkt länk till FPV-paketet RCV 922 SET BEGINNER PRO som finns att köpa på RC Maffian: http://rcmaffian.se/oscommerce_st/catalog/product_info.php?cPath=221&products_id=1724

Inlagd: 2009-10-22 | 09:01:17

Semester äntligen! + En ny flygmaskin

Nu är äntligen semestern här och regnet också om man ska tro prognoserna. :(

Det blir en extra lång och skön semester i år då jag förutom semester tar ut lite föräldraledighet så klart, man måste ju passa på! Och vad passar inte bättre än en ny flygmaskin så här till semestern, har köpt en motorseglare ASW 28 från Full Kontroll till vrakpris, 1395 kr och då ingick allt utom batteri och radiomottagare. Så nu hoppas jag på många varma och härliga flygkvällar med lätt bris. :)

Inlagd: 2009-07-03 | 21:18:22

Flera billiga RC-helikopter paket från MFT och EZFLY

Jag har spanat lite på mindre RC-helikoptrar, alltså som är under metern. Det är ju riktigt häftiga och inte så speciellt dyra heller visar det sig. Särskilt då om man redan har markutrustnigen som radiosändare och mottagare. Billigaste ligger på 3950kr (T-REX 450S GF) och dyraste ligger på 5595kr + frakt (Hurricane 425 Basic paket). Alla helikoptrar jag har tittat på klarar full 3D flygning om man nu är en duktig flygare. Alla utom Hurricane 550 Ecco, men den har andra kvalitéer som en lång flygtid på upp till 20 minuter på en ända ladding. Nedan kommer ett antal prisexampel på en rad RC-helikoptrar som jag har tittat på.

MFT
T-REX 250 Super Combo, 3998kr
Huvudrotor diameter: 450/460mm
Stjärtrotor diameter: >80mm
Längd: 430mm
Vikt: ca 330g inkl acc
Acc. behövs: Graupner 850 mAh - 11,1V (30C), 298kr
Totalt: 4296kr gratis frakt

T-REX 450S GF, allt ingår, 3950kr
Huvudrotor diameter: 680 - 700 mm
Stjärtrotor diameter: ?
Längd: 650mm
Vikt: ca 600-680g inkl acc.
Totalt: 3950kr gratis frakt

EZFLY
Hurricane 200 V2 Flybarless, 2895kr
Huvudrotor diameter: 415mm
Stjärtrotor diameter: 100mm
Längd: 415mm
Vikt: ca 260g inkl acc
4 st servon behövs: 3 st InoLAB HGD202HB och 1st HGD201HB, 1202kr
Acc. behövs också: Kong Power 7.4 900mA 15-18C, 195kr
Totalt: 4292kr + frakt

Hurricane 425 Basic paket, allt ingår, 5595kr
Huvudrotor diameter: 965mm
Stjärtrotor diameter: 217mm
Längd: 900mm
Vikt flygklar >1375g (utan acc)
Totalt: 5595kr + frakt

Hurricane 550 Ecco, 3995kr
Huvudrotor diameter 1170mm
Stjärtrotor diameter 230mm
Längd 1060mm
Vikt flygklar >2,2Kg
Acc. behövs: Ecco Drive 4S Lipo acc, 1095kr
Totalt: 5090kr + frakt

Inlagd: 2009-05-26 | 08:49:04

Nya RC prylar

I förra veckan beställde jag lite nya RC prylar från Mirco Flight Tec (MFT). Bland annat en temperatursensor till min e-STATION 301DX laddare för att kunna stänga av laddningen om batteritemperaturen skulle bli för hög. Perfekt vid laddning av NiMH batterier då det kan bli riktigt varma när man krämar på lite ström.

Men den mest spännande prylen som jag beställde var nog en två-i-ett mätare, e-STATION Two-Meter, som är både en effektmätare (W) och en batterispänningmätare (V) på enskilda celler och dessutom har den en inbyggd balanserare för LiPo batterier. Och en balanserare var något jag verkligen behövde, som ni kan se i bilden ovan så var mitt LiPo batteri med 3 celler väldigt obalanserad då en av cellerna hade mycket lägre spänningen än det andra två. En mycket trevlig "feature" med e-STATION Two-Meter var att man kunde koppla in batteriet direkt utan att behöva koppla in laddaren, den tar ström direkt från batteriet samtidigt som den balanserar, helt suveränt!

Här kommer lite fakta om e-STATION Two-Meter:
Batterier: LiPo, Lilo, LiFe
Inspänning: Max 60V
Max ström (Effektmätaren): 100A
Max urladdningsström (Balanseraren): 150-200mA
Min driftspänning: 7.2V
Strömförbrukning: 20mA
Dimensioner: 100 x 60 x 23 mm
Manualen finns att ladda ner här: http://www.bantamtek.com/Manual/TWOMETER%20English.pdf.

Inlagd: 2008-10-13 | 22:51:12

Modellbygget fortsätter...

Tänkte jag skulle visa lite hur modellbygget av min trainee kärra fortsätter, det har ju hänt en del det senaste veckorna. Så här långt är el-motorn på plats, den stora huvudvingen är ihop monterad och skevroder samt skevroderservo är på plats. På flygkroppen är stjärtfenan och sidoroder monterat samt "stabben" och höjdrodret. I flygkroppen är också det två stötstängerna monterade som går från styrservona till höjd och sidoroder.

Det som är kvar på modellen är att sätta i batteriack, servona, radiomottagare samt landningställ. Sedan skall även kamera monteras framför huvudvingen men bakom motorn, ungefär där en pilot hade suttit om det nu hade funnits en sådan. Kameran väntar jag nog med att montera tills jag provflugit några gånger, vill ju inte ha den med i början om olyckan är framme. Radioutrustning är testad och motorn verkar snurra på med en himla fart så fartreglaget funkar fin fint.

Inlagd: 2008-01-28 | 21:15:17

RC Modellflyg på skrivbordet

Strax efter nyår så fick jag tips av en vän att Clas Ohlsons sålde en riktigt billig simulatorradio, där även en modellflygsimulator ingår. Perfekt nu i vintertid då man inte gärna vill eller kan gå ut och flyga.

Hela paket finns att hitta på http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=25560757 och går loss för bara 199 kr, det är ju som hittat! Simulatorradion är bara att koppla in till USB-porten (inga batterier alltså), sedan är det bara installera simulator och börja flyga. Modellflygsimulator som följer med heter FMS - Flight-Modell-Simulator och är gratis, man kan till och med ladda ner den från webben. Det kanske inte är en simulator i världsklass men jag måste säga att den fungerar riktigt bra faktiskt. Grafiken kan dock stundtals vara dålig i vissa vyer och med vissa modeller, flygkänslan är dock riktigt verklighetstrogen.

Om man vill kosta på att köpa en mer anvancerad modellflygsimulator så finns det ett antal ute på marknaden. Aerofly är en riktigt trevlig simulator som jag då kan rekommendera, till den går det även att använda simulatorradio från Clas Ohlson. Aerofly ger en mycket behaglig flygupplevelse med riktigt snygg och verklighetstrogen grafik. Modellerna är många och du kan ladda ner fler på webben utan någon extra kostnad. För utom Aerofly så finns även PhoenixRC som verkar var en riktigt avancerad simulator och med otrolig grafik och ljud. Jag har dock inte provat den men har sätt att flera av de svenska RC-hobby butikerna säljer den, så den borde vara rätt bra.

Till simulatorerna kan du även koppla in din riktiga radiosändare och öva med den. Oftast krävs då bara en enkel adapter som du kan köpa eller bygga själv. Att flyga med sin egen radiosändare vid skrivbordet kan ge en extra trygghet innan man ger sig ut på fältet och så lär man känna sin radiosändare, så det kan jag verkligen rekommendera.

Här är webbsidorna till alla ovannämnda modellsimulatorer:
FMS
Aerofly Professional Deluxe
PhoenixRC

Inlagd: 2008-01-17 | 22:36:41

Äntligen har den kommit...

Nu strax före jul kom den äntligen på posten, min Futaba 7C (FF7) radiosändare. Stort tack Stefan på Full Kontroll. Efter en del brevväxling med Stefan, om att min ordinarie radiosändare fortfarande inte hade kommit efter 2.5 månad, så frågade jag om det kunde få tag i 2.4Ghz varianten av samma sändare istället. Jag hade nämligen sätt Mirco Flight Tec (MFT) hade fått in den och de har samma underleverantör.

Stefan ställde sig först lite frågande till min fråga då den radion inte skulle komma för än nästa år. Men det visade sig tydligen att jag visste mer än honom då deras underleverantör precis hade skickat ett par provexemplar till dem. Så Stefan erbjud mig att köpa en av dem och jag fick dessutom ett riktigt bra pris av honom så det var ju bara att slå till. I och med detta är min RC-utrustning nu komplett och jag kan bygga vidare på min trainee-kärra. Så flygning i början av nästa år känns inte helt osannolikt längre…

Inlagd: 2007-12-28 | 13:17:56

Nya RC-prylar

I fredags kom det här paket på posten, det är några av de resterande delarna som jag behöver till trainee-kärran. Jag var bara tvungen att slå till då Mirco Flight Tec (MFT) hade riktigt bra pris på batteri-laddare nu när de firar sitt 7-årsjubileum. Jag passade även på att köpa ett LiPo-batteri och en laddningkabel och kontakter.

Någon 2.4GHz radiosändare har jag inte hört någonting nytt om, men den borde ju komma väldigt snart.

Här är hela inköpslistan:
- 1st Laddare e-STATION 301DX
- 1st Laddkabel Multiplex
- 1st Above All LiPo-batteri 4450 mAh, 3 celler, 11.1V
- 1st 3-pack MPX Högströmskontakt Hona
- 1st 3-pack MPX Högströmskontakt Hane

Inlagd: 2007-12-08 | 19:02:58

FPV projektet går vidare utan radiosändare

Projektstatus för mitt FPV-pilot projekt går vidare, men tyvärr fortfarande utan radiosändare. Full Kontroll som jag beställd radion ifrån säger fortfarande att radion inte har kommit till deras underleverantör och det kan inte ge mig något leveransbesked.

Däremot som kanske det finns ett litet ljus i mörkret, Futabas FF7 radio som jag har beställt har kommit i en 2.4 Ghz version och den skall de få in om någon dag. Det verkar som det är exakt samma radio, bara en ny frekvens och dataöverföringsprotokoll. Så vi får se om det kanske kan erbjuda mig den istället till ett vettigt pris.

Annars då, jo på bilden ser ni min egentillverkade tilt-sensor, med en 2-axlad accelerometer i mitten av kortet. Jag har labbat en hel del med att få kameran att fungera tillsammans med den och nu verkar det funka ganska bra faktiskt. Nästa steg är att få kompassen att lira, den tänkte jag använda för att detektera rotation i det horisontela planet. Gyroskop skulle vara det optimala men de kretsarna är så himla dyra så därför har jag valt att testa om det går med en kompass-sensor istället.

Så fortsättning följer, stay tuned...

Inlagd: 2007-12-05 | 21:50:55

Modellbyggardag på flygvapenmuseet

I söndags var det modellbyggardag på flygvapenmuseet i Linköping, under dagen ställde både lokala och regionala föreningar och tillverkare ut. Jag var förstås förbi en sväng för att se om man kunde hitta något intressant.

Intresset från allmänheten var inte direkt enorm men entusiasterna och andra hobby intresserade var på plats. Det var kul att se vad de olika hobbyföreningarna pysslar med, men det som nog var roligast var att se och inspireras av alla olika RC-modeller. En tillverkare som ställde ut var MJD Models, det hade riktigt häftiga svensktillverkade skalamodeller med riktigt schysst detaljrikedom. Det har dessutom inriktat sig på att tillverka skala modeller från sveriges flyghistoria, vilket gör en Saab:are som jag inte mindre intrsserad. De modellerna som imponerade på mig mest var nog J29 tunnan (bilden) och Tp 49 Catalina (se galleriet).

Inlagd: 2007-11-19 | 22:25:41

FPV projektet står i vänteläge

Uppdaterad: Mitt FPV projekt - att bli FPV-pilot, står i vänteläge. Den 30 september beställde jag en trainee kärra och Futaba FF7 radiosändare med mera och i början av oktober kom kärran men inte radiosändaren, för den fanns inte hemma på lager. Nu en och en halv månad senare så har jag fortfarande inte fått någon radio och det verkar inte som jag får någon den närmaste tiden heller.

Jag har hört av mig till Full Kontroll där jag la beställningen och det har nu har erbjudit mig en Graupner radio istället. Men den har dock inte den funktionalitet som jag är ute, dvs. att man kan välja vilka kanaler som trainee-port styr över samtidigt som man har fullkontroll på övriga kanaler. Det enda radiosändarna som har den funktionaliteten är Futaba FF7, FF8 Super, FF9, FF9 Super samt Graupner MX22, MC20 och MC24. Men det är egentligen bara Futaba FF7 radiosändaren som man kan komma över till ett vettigt pris, övriga ligger på ett pris från 4500 kr och uppåt.

Jag har varit inne på andra hobbybutikers hemsidor och det verkar var fler som inte har Futaba FF7 radion hemma. Så det verkar uppenbarligen som den är totalt slut hos underleverantören också. Det får bli en överraskning när väl avin dimper ner i brevlådan, undertiden står trainee-kärran halvbyggt då jag tänkte använda servona som följer med radiosändaren till den. Fortsättning följer helt enkelt...

Inlagd: 2007-11-14 | 15:17:26

Blivande FPV pilot med Pro Trainer 46

I förra veckan kom följande paket ner i brevlådan. En skapligt stor "trainee" kärra som jag tänkte jag skulle bygga ihop och flyga med. Själv har jag inte flugit så mycket på egen hand förut men nu skall jag försöka lära mig ordentligt och då är det ju läge att skaffa något eget. Jag beställde den från Full Kontroll på söndagskvällen och den kom på tisdagen så det var snabba besked. I paket ingår både borstlös elmotor och fartreglage, så batteriack, radio och servon får man beställa separat. Ni kan se detaljerna på: http://www.fullkontroll.se/above-trainer-powerset-motorfartreglage-p-3792.html

Jag har ju högt flygande planer är att börja flyga som FPV pilot i slutändan, för det verkar ju ruskigt häftigt. Jag kommer självklart att rapportera allting här och jag tänkte även skapa en projekt sida där jag kan dela med mig av mina erfarenheter. I Sverige verkar FPV-flygning vara ett ganska nytt fenomen och vad jag vet har det inte slagit igenom ännu. FPV betyder "First Person View" och innebär i dessa sammanhang att man har en kamera som sitter i cockpit på flygplanet och trådlöst föröver bilderna till en bildskärm på marken eller ännu hellre till ett bara VR-glasögon som man då har på sig. Därefter flyger man som vanligt fast man tittar inte på planet som man gör i vanliga fall utan man använder bara bilden ifrån kameran för att sedan manövrera planet. Så det blir alltså som att sitta i planet och flyga fast man är på marken hela tiden.

För att ytterligare spä på upplevelsen av at flyga FPV så är nästa steg att man låter kameran följa dina huvudrörelser. Detta kommer vara mitt slutmål och det är lite mer avancerat så det rekommenderas inte för nybörjare, inte direkt iallafall. Det innebär att om du har VR-glasögon på dig och vänder huvudet åt höger så följer kameran med i planet och vrider sig åt höger. Det blir alltså som du sitter i planet och tittar åt höger, i och med detta steg blir upplevelsen av att vara i planet mer komplett och du har möjlighet att titta åt alla håll samtidigt som du flyger.

Jag har lagt in följande länk i arkivet som belyser FPV flygning lite mera: FPV Video. Om man är intresserad av utrustning med mera finns en del på RC-Tech.ch som är den enda RC-butiken på nätet som jag har hittat som har specialiserat sig på FPV-flygning. Där kan man köpa allt från VR-glasögon till flygplan och headtracker utrustning. Tyvärr ligger butiken i Österrike så det blir nog ganska dyrt att beställa därifrån.

Har ni några tips på webbsidor, butiker och annat som har med FPV-flygning att gör så mejla eller kommentera gärna så kan jag använda det för att göra sidan mer komplett på området.

Inlagd: 2007-10-09 | 19:03:15

En kul liten 11 grams leksak

Här är en riktigt liten rolig leksak vid namn "Fairy" som jag har haft i mina ägor i några månader nu. Hur liten som helst och hur kul som helst. Och det bästa av allt är att den tål nästan hur många krascher som helst. Det enda som har hänt med min är att huvudrotorn har gått sönder men den går enkelt att tejpa ihop och få den lika flygduglig igen. Bakrotorn kan också få sig en törn men dessa finns att köpa i reserv för en billig penning.

Teknikmagasinet har en liknande variant (eller kanske orginalet) av denna minihelikopter som heter PicooZ från Silverlit, men den flyger mycket sämre än Fairy och dessutom tycker jag Fairy liknar en riktig RC-helikopter mycket mer. Till Fairy finns dessutom alla reservdelar att köpa om man skulle behöva det. Fairy är liksom PicooZ en RTF (Ready to Fly) helikopter, så det är bara att ta upp den ur lådan sätt i batterier i sändaren och flyga.

Men det finns några små nackdelar också, det första är att det är en IR sändare istället för radio sändare, vilket gör den mycket mer känslig för störningar. Dock har jag inte upplevt några större besvär, det blir dock problem ibland när man kör flera samtidigt. En annan sak är att eftersom den väger så lite så är den otroligt känslig för vindar, eller bara enkla luft rörelser kan göra att hela helikopterna blir okontollerbar för ett ögonblick. Dock brukar man lära sig ganska snabbt hur man skall parera dessa fenomen. Dessa båda nackdelar resulterar i att utomhus flygning mer eller mindre är uteslutet, då det sällan är helt vindstilla och dessutom stör solen ut IR sändaren. Men enligt min mening så väger fördelarna tyngre, inomhusflygning har aldrig varit roligare.

I galleriet finns lite fler bilder med storleksjämförelser.

Lite fakta:
Längd: ~15 cm
Huvudrotorn: ~13,5 cm
Vikt: 11 gram
Batteri: 3.7V LiPo
Flygtid: 5-8 minuter
Pris: ~300 kr
Finns i butikerna: Mirco Flight Tec (MFT) och Full Kontroll.

Inlagd: 2007-09-27 | 22:01:22
Om Cookies | Skicka e-post RSS RSS flöde | | Copyright ©2007 - 2018 Thomas Nordh
Hosted by: